De herstelkosten van de weg bedragen 450.000 euro. | Foto: MV
De herstelkosten van de weg bedragen 450.000 euro. | Foto: MV Foto: MV

Herstel weg onder spoorviaduct

Warmond n De raadscommissie Ruimte werd niet vrolijk van de onlangs ontdekte sluipende schade aan de rijbaan onder het spoorviaduct. Extra herstelkosten moeten worden opgehoest, daar konden de fracties niet omheen, maar zij vroegen wel extra aandacht voor de bereikbaarheid van Warmond tijdens dat herstel. 

Door Nico Kuyt

Tijdens werkzaamheden aan het spoorviaduct is verborgen schade aan de rijbaan ontdekt. De betonnen rijvloer ligt helemaal los van de dragende betonconstructie. Hierdoor wordt de schade aan de rijbaan steeds groter en het zout dooiwater van strooizout tast de wapening van het beton steeds verder aan en mogelijk ook de pompkelder. Als er op korte termijn niets wordt ondernomen ontstaat er serieuze betonrot, met gaten in het dek en dat wordt gevaarlijk. De totale herstelkosten bedragen 450.000 euro. Tijdens het herstel moet de rijbaan volledig worden afgesloten. De uitvoering kan pas vanaf maart van start gaan nadat het werk aan de Herenweg en de Sweilandstraat gereed is. De reparatie duurt ongeveer vier weken.


Voor het blok

In de raadscommissie Ruimte klonken enige verzuchtingen over de zoveelste tegenvaller in Warmond. Vers in gedachte ligt nog de Warmonderhekbrug en het uitstel van allerlei projecten. Weer opnieuw die hoge onverwachte kosten. "Dit was niet gepland en een behoorlijke domper", kon wethouder Reny Wietsma het niet mooier maken. "Het is heel vervelend, maar als je niets doet gaat het verder achteruit." 


Bereikbaarheid

Van dit besef was de commissie doordrongen en de uitgave gaat dan ook als hamerstuk naar de gemeenteraad. Wel vroegen diverse fracties aandacht voor de bereikbaarheid van Warmond tijdens de afsluiting. De VVD stipte daarboven nog de moeilijke situatie aan die ontstaat voor de lokale ondernemers. De wethouder onderstreepte hieraan extra aandacht te besteden en uitgebreid met de inwoners te communiceren. Net als bij het afsluiten van de Warmonderhekbrug worden onder andere pendelbussen ingezet.