Leerlingen bezoeken het Fioretti in Lisse. | Foto: pr.
Leerlingen bezoeken het Fioretti in Lisse. | Foto: pr. Foto: pr.

Oefenen als brugpieper

Sassenheim n De stap van basis naar voortgezet onderwijs is voor veel kinderen groot en ook best een beetje spannend. Steeds een andere docent, blokuren, tussenuren en een schriftelijke overhoring. De leerlingen die groep 8 achter zich hebben gelaten en met een te volle rugzak met boeken als nieuwgebakken brugpieper op de fiets stappen, krijgen het allemaal tegelijk voor hun kiezen. Dat kan anders, dacht het Doorbraakteam van Sophia Scholen. Leerkrachten Fenna Stol, Tinka Persoon en Annemieke Wijma schreven een draaiboek voor een echte VOweek en drie Sophiascholen brachten deze direct in de praktijk; de Johannesschool in Hillegom beet het spits af en deze week volgden Kindcentrum Het Sterrenwerk en Montessorischool Noordwijk.

“Tijdens de VO week bootsen we binnen de veilige muren van de basisschool een week op het voortgezet onderwijs na met gastlessen waarin een bepaald vak wordt gegeven, zoals techniek of Spaans”, vertelt Fenna Stol, initiatiefnemer, enthousiast. Ouders en externen waren erg te spreken over het concept en stonden te trappelen om hun kennis te delen in de klas. Ook het Rijnlands Sassenheim werkte mee. Leerlingen hadden uitstapjes naar deze ‘middelbare’ en de docenten bezochten groep acht op de basisschool.


Het Sterrenwerk heeft gastdocenten van Teylingen College Leeuwenhorst en het Rijnlands ontvangen en is door het Fioretti College Lisse op vrijdag de hele dag uitgenodigd voor een dag binnen hun school. De Dierenbescherming, Combibrug en enthousiaste ouders hebben lessen verzorgd en er zijn spelletjes gedaan, zoals tas inpakken op tijd, boeken kaften en zelfs hangen in het fietsenhok.


Liv en Chaim, twee leerlingen op Montessorischool Noordwijk vonden ‘het eerste uur fijn om vrij te hebben en later uit te zijn. Zo voel je je echt zelfstandig. Chillen tijdens een tussenuur en lekker je eigen keuzes maken beviel ook prima. De vreemde talen waren nog best moeilijk.” Al met al hebben ze heel veel zin in de stap naar het VO, omdat het minder spannend is. 


“Dat is precies de bedoeling”, zegt Stol tevreden. “Goed voorbereid naar de brugklas, neemt spanning en onzekerheid weg. Wij doen er als leerkracht altijd alles aan om kinderen vol trots en met zelfvertrouwen de volgende stap te laten zetten en de VOweek draagt hier zeker aan bij. We hopen natuurlijk dat veel scholen zullen volgen en nog meer groepen 8 even kunnen ervaren hoe het leven op de middelbare is.”


Derde transport met hulpgoederen naar Oekraïne 

Sassenheim n Vrijwilligers van Kringloopwinkel Op Dreef hebben op donderdag 24 november voor de derde keer dit jaar een transport met hulpgoederen geladen voor zes dorpen in Transkarpatië in Oekraïne.

Regelmatig ontvangt het Pastoraal Fonds in Sassenheim berichten van de contactpersonen in de Karpaten in Oekraïne over het dagelijkse leven. De mensen hebben te leiden onder voortdurende spanning of de oorlog ook hun dorpen zal bereiken. De zorg voor de vluchtelingen die uit het oosten van Oekraïne naar hun dorpen komt daarbij. De elektriciteit die regelmatig uitvalt of centraal wordt afgesloten. Het luchtalarm dat dagelijks is te horen maakt het leven heel onzeker. Daar komt nog bij dat de dagelijkse boodschappen ook heel duur zijn geworden. Voor de koude wintermaanden is grote behoefte aan warme kleding, dekens, goed schoeisel en de doktersposten en ziekenhuizen hebben een tekort aan medische artikelen. Gelukkig vinden in de dorpen geen raketaanvallen plaats.


Kringloopwinkel Op Dreef heeft om die reden op donderdag 24 november een derde transport met de gewenste hulpgoederen voor Oekraïne geladen. In totaal zijn 470 dozen, in totaal 4.600 kilogram, meegegeven. Hiervan zijn 410 (bananen)dozen gevuld met kleding, waarbij ook een aantal dozen gevuld zijn met gehaakte/gebreide dekens die nog tijdens het laden van de trailer zijn ingebracht en verpakt. Zo’n 60 dozen konden worden gevuld met medische artikelen zoals verbandmiddelen, energie verhogende dranken, sondevoeding, operatiemateriaal, incontinentiemateriaal. Te veel om op te noemen. Ook ontbrak het niet aan loophulpmiddelen en ruggensteunen voor in bed. 

Hulp in oorlogstijd

Kringloopwinkel Op Dreef is door de inkomsten van de verkoop van tweedehandse goederen in staat deze dure transporten van hulpgoederen te bekostigen en deze mensen op deze wijze te helpen. Het blijft nodig deze hulpgoederen te sturen omdat veel goederen zoals kleding en dekens niet voor handen zijn en het veel mensen ontbreekt aan inkomsten om deze noodzakelijke goederen aan te schaffen in deze moeilijke oorlogstijd.

Vrijwilligers laden dozen in voor het transport. | Foto: pr./Henk Maat