Miron ontvangt haar prijs in de klas. | Foto: pr.
Miron ontvangt haar prijs in de klas. | Foto: pr. Foto: pr.

Aantal elektrische auto’s in Teylingen met 42 procent gestegen

Teylingen n In Teylingen is het aantal elektrische auto’s in een jaar tijd gestegen met 42 procent. Deze groei vond plaats in de periode september 2021 tot en met september 2022. In september 2021 stonden er 694 elektrische auto’s geregistreerd in Teylingen, wat is gestegen naar maar liefst 984. 

Teylingen is daarmee ook de gemeente met verhoudingsgewijs de meeste elektrische auto's. Per 10.000 inwoners zijn er 259 elektrische auto's. Dordrecht staat op plaats twee met 200 stekkerauto's per 10.000 inwoners. Nummer drie is Lansingerland waar er 160 elektrisch auto's zijn per 10.000 inwoners. Dit en meer blijkt uit onderzoek van TechTiek op basis van de meest recente data van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Zuid-Holland is de provincie waarbij het aantal elektrische auto’s met 44 procent is gestegen. In 2021 reden er 29.419 elektrische auto’s in Zuid-Holland wat is gestegen naar 42.370 in 2022. Dit zijn in totaal 113 elektrische auto’s per 10.000 inwoners.


Op landelijk niveau stijgt het aantal elektrische auto’s met 45 procent. Zuid-Holland zit hier dus net iets onder met maar liefst een groei van 44 procent. 


Smakelijke prijzen voor winnaars tekenwedstrijd Fairtrade

Teylingen n Ruim 200 kinderen van de basisscholen in Teylingen hebben meegedaan aan de tekenwedstrijd van Teylingen Fairtrade, met als thema 'Fairtrade en Klimaat'. Vorige week zijn de prijzen uitgereikt.

De wedstrijd werd georganiseerd door de bibliotheken in Teylingen, de wereldwinkel Sassenheim en de werkgroep Teylingen fairtrade.

De enthousiaste jury bestond uit Teresa Pires (werkgroep Teylingen Fairtrade), Roxanne Heemskerk (programmamaker jeugd van de bibliotheken), klimaatburgemeester Eveline Botter en Trudy van der Geer (Wereldwinkel Sassenheim). De jury had veel werk aan het beoordelen van de ruim 200 tekeningen.


Het thema van de wedstrijd, Fairtrade en Klimaat, bleek niet zo eenvoudig voor de kinderen. Maar de prijsuitreiking kon plaatsvinden in de respectievelijke klassen van hun basisschool. Daar konden de ook aanwezige organisatoren het nog eens rustig bespreken met een deel van de deelnemende kinderen. Gelukkig kon ook de klimaatburgemeester aanwezig zijn.


De prijswinnaars van de Fairtrade week tekenwedstrijd zijn Faylinn van den Berg, Elijah van Vliet en Miron Kroon. Naast een Tony Chocolonely reep met op de wikkel gedrukt de eigen tekening kregen de winnaars ook een klein cadeautje uit de Wereldwinkel. En er was natuurlijk een klein stukje Fairtrade chocola voor alle kinderen in de klas. Een selectie van de tekeningen is tot 5 december te zien in de bibliotheek Sassenheim.

De gevolgen van klimaatverandering zijn in de praktijk duidelijk het grootst in lage lonen landen, waar bijvoorbeeld onze bananen, koffie en cacao (chocola) vandaan komen, vooral Afrika en Zuid-Amerika. Maar door de zeer lage inkomens hebben de koffie en bananen boeren niet het geld om te investeren in schone, groene energie en duurzame landbouwmethodes. Terwijl dit hard nodig is om de teelt aan te passen aan de steeds hogere temperaturen, langdurige droge periodes en andere veranderingen.


Lijsttrekker voor Water Natuurlijk

Regio n Sita Dewkalie uit Leiden is de lijsttrekker voor Water Natuurlijk Rijnland bij de komende waterschapsverkiezingen, op 15 maart 2023. De leden van Water Natuurlijk in onze regio hebben haar op 19 november gekozen en de kandidatenlijst voor de verkiezingen vastgesteld.

Dewkalie is momenteel fractievoorzitter voor Water Natuurlijk in de Verenigde Vergadering (de “gemeenteraad” van het waterschap) van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Zij heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor de verbetering van de waterkwaliteit, voor meer natuurvriendelijke oevers en biodiversiteit, het afremmen van bodemverlaging, afvang van plastic in het water en het verminderen van gebruik van wegwerpbekers. Via uitgebreide communicatie wil Dewkalie ervoor zorgen dat de inwoners in onze regio, en vooral jongeren, meer oog krijgen voor het belang van een goede waterkwaliteit en waterhuishouding. 

De top 5 van Water Natuurlijk Rijnland bestaat verder uit Enrico van Dijk (Haarlem), Annette Bearveldt (Driehuis), Kees Buskermolen (Aalsmeer) en Charlotte Meiland (Noordwijk). Mart Waterval uit Sassenheim staat op plaats 9.