Leerlingen van de Regenboog helpen enthousiast mee. Omdat hun school in de wijk staat, gaan zij 'hun' boom zien groeien. | Foto: MV
Leerlingen van de Regenboog helpen enthousiast mee. Omdat hun school in de wijk staat, gaan zij 'hun' boom zien groeien. | Foto: MV Foto: MV

Schop in de grond, nieuwe bomen in de straat

Voorhout n De schop gaat in de grond en enthousiast beginnen de leerlingen van groep zes van basisschool de Regenboog met het planten van de nieuwe bomen. Op donderdag 1 december werd in Voorhout Boomfeestdag gevierd. De Bloemenschans is drie moeraseiken en drie pluimbladige meidoorns rijker.

Elk jaar is er een Boomfeestdag met daaraan een thema gekoppeld. Dit jaar is dat '(met) Bomen Werken!' Een actueel maatschappelijk thema is het planten van (meer) bomen. Ze zijn belangrijk in het tegengaan van klimaatverandering want bomen leveren verschillende ecosysteemdiensten: ze houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en leveren voedsel, leefruimte en bescherming aan allerlei planten en dieren. Wethouder Reny Wietsma zet de spade in de grond, nadat ze met de leerlingen over het belang van meer groen heeft gesproken. "Deze leerlingen wisten al heel veel, ik ben onder de indruk," zegt ze.


Dat er op deze koude decemberochtend geplant wordt, is geen toeval. De periode van half december tot half maart is de beste tijd om bomen te planten. Jaarlijks wordt deze plantperiode eigenlijk in maart afgesloten met de boomfeestdag, waarbij kinderen van de basisschool in hun eigen leefomgeving bomen planten. Dit jaar besloot de Stichting Nationale Boomfeestdag, in verband met de onzekerheden over de coronapandemie, al vroegtijdig om de boomfeestdag te verplaatsen naar november en december. 


Weg met de watercipressen

Dat in Voorhout is gekozen voor de Bloemenschans is niet voor niets. De lange straat is zo goed als kaal, nadat alle bomen dit najaar zijn verwijderd. Het was tijd voor nieuwe soorten, vertelt projectmanager Ivo van der Lee. "Dertig jaar geleden zijn hier watercipressen gepland. Dat waren in het begin kleine bomen, maar al snel werden die behoorlijk groot." Op meer plekken Teylingen werd daar toentertijd voor gekozen. Ook in de Sint Antoniuslaan in Sassenheim stonden lange tijd de Chinese bomen. 


De buurt ervaarde veel overlast van de bomen, vertelt Van der Lee. "Doordat de wortels hun weg redelijk aan oppervlakte zoeken, gingen tegels los liggen. Ook brachten ze schade toe aan het riool. De naalden zorgden regelmatig voor verstoppingen." In overleg met de buurt werd besloten te kappen, en nieuwe bomen te planten. Iets dat eerder al gebeurde in Sassenheim. 


Van der Lee: "Er is hier gekozen voor een diversiteit aan bomen, in totaal zes soorten, zodat de juiste boom op de juiste plek staat." De aanplant van de nieuwe bomen op de Bloemenschans is inmiddels gestart. De werkzaamheden zijn verdeeld over vier fasen, en in januari 2023 moet de straat weer helemaal voorzien zijn van groen.


Krentenbomen

Ook in Sassenheim en Warmond zijn in het kader van Boomfeestdag nieuwe bomen geplant. Op donderdag 24 november plantte tuinambassadeur Hennes Claassen met de bewoners van Teylingerhof drie krentenbomen en drie lijsterbessen. En leerlingen van basisschool de Buitenplaats gingen in hun eigen dorp aan de slag. Op Koudenhoorn kregen zij bezoek van wethouder Heleen Hooij bij het planten van  drie ratelpopulieren en drie grauwe abelen.


Wethouder Wietsma is -net als de leerlingen- ondertussen klaar met de aanplant. Ze kijkt terug op een geslaagd feestelijk moment. "Voorhout is niet zo heel groen, maar we zijn druk bezig met vergroenen. Het is ook een van de speerpunten in het raadsprogramma. Wat mij betreft zou het elke dag Boomfeestdag moeten zijn."