Verzoek voor verbetering oversteken Oosthoutlaan

Voorhout n Er is bij de gemeenteraad een mail ingekomen van een inwoner die twee verkeerszaken onder de aandacht brengt die naar het oordeel van de schrijver 'veel verkeersonveiligheid en irritatie' met zich meebrengen.

Door Nico Kuyt

Allereerst betreft het het verdwijnen van een aantal zebra’s op de Oosthoutlaan. In augustus en september van dit jaar is de Oosthoutlaan aangepast. 


"Tussen de Kruidenschans en de Schoutenlaan zijn echter een tweetal zebra's verdwenen, wat tot gevaarlijke situaties bij het oversteken leidt. Daarbij komt dat het fietspad op het begin van de Oosthoutlaan, komende van de Schoutenlaan plotseling ophoudt en voetgangers eigenlijk wel over moeten steken", aldus de inwoner. 


Een tweede punt waarvoor deze aandacht vraagt is dat op de hele Oosthoutlaan en op de Schoutenlaan naar de rotonde van de Jacoba van Beijerenweg fietsers heel vaak aan de verkeerde kant van de weg rijden. "Wat ook tot irritatie en gevaarlijke situaties leidt voor de fietsers die wel in de goeie richting rijden. De fietspaden zouden gebruikt dienen te worden voor de rijrichting waar ze liggen. Wilt u zich over deze problemen kunnen ontfermen om verbeteringen te creëren?", zo besluit de schrijver met een verzoek. 


De e-mail staat als ingekomen stuk op de agenda van de raadscommissie Ruimte van 17 januari als voor kennisgeving aan te nemen.


Pakketautomaat op De Baan mist vergunning

Warmond n De plaatsing van de pakketautomaat op De Baan is illegaal. Met PostNL wordt naar een andere locatie binnen de gemeente gezocht, zo geeft B&W aan op vragen van de fractie van het CDA.

Door Nico Kuyt

Op 1 november is plotseling bij het KPN-gebouw op De Baan een pakkettenautomaat van PostNL geplaatst. Het groen dat daar stond is daartoe verwijderd. Maar het gebeurde zonder voorgaande aankondiging en zonder overleg met omwonenden. Het CDA vermoedde dat de automaat daar zonder vergunning geplaatst zou zijn, en binnen het gebied van het beschermd dorpsgezicht, en stelde hierover vragen. En B&W bevestigde recent dat dit inderdaad het geval is. Voor het plaatsen van een pakketautomaat op deze locatie is een vergunning nodig, maar de plek is ook niet geschikt, zo vindt B&W. De ambtelijke afdeling van Toezicht en handhaving heeft direct contact gezocht met PostNL, dat overigens heel meewerkend is en daardoor geen heel gedoe van handhaving met dwangsommen nodig is. 


"Met PostNL is afgesproken dat de pakketautomaat buiten werking wordt gesteld en dit ook blijft. Ondertussen zijn wij in overleg met PostNL voor een andere locatie binnen de gemeente Teylingen. In dit proces zal goed gekeken worden of de locatie geschikt is. De kans is groot dat er voor een andere locatie ook een vergunning moet worden aangevraagd", aldus B&W. Met PostNL wordt verder gesproken over het herstel van het groen.


Raad beslist over duurzaamheidslening

Teylingen n De gemeenteraad ligt de beslissing voor over het instellen van een duurzaamheidslening tegen nul procent voor huiseigenaren. De VVD had hiertoe een motie ingediend.

De VVD denkt met de duurzaamheidslening een versnelling te verkrijgen voor het investeren van huiseigenaren in duurzaamheid voor onder andere het terugdringen van energiearmoede en een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen. Met ongewijzigd beleid zal dat in de ogen van de fractie niet plaatsvinden. Veel inwoners en huiseigenaren moeten geholpen worden om over de ‘drempel’ heen te komen. De motie roept B&W op om met voorstellen te komen voor zo'n gratis duurzaamheidslening, tegen nul procent, maar wel met aflossing voor huiseigenaren. 


Bij de voorbespreking in de raadscommissie Bestuur klonk steun onder de fracties, maar ook enkele kritische geluiden. B&W omarmde de motie, maar het CDA kon niet instemmen. De renteloze lening gaat de gemeente geld kosten, want Teylingen loopt zo de gewone rente mis. En is wel eerlijk, vroeg de fractie zich af, want het is niet voor iedereen, maar waarschijnlijk voor mensen die toch al geld genoeg hebben, stelde Carla Hilverda (CDA). Op zijn beurt kon de Partij voor Teylingen het nog wel steunen, mits het een revolverend fonds wordt, dus met de aflossing worden weer nieuwe leningen verstrekt. En Trilokaal hikte nog tegen het risico van de groei van het fonds. 


Hoe de fracties gaan stemmen in de raad, zal op donderdag 15 december blijken. (NK)