Heerlijk, even buiten je comfortzone

Mijn weekhoroscoop had al gewaarschuwd dat ik iets zou gaan doen wat ik nog nooit eerder gedaan had. Ik lees zo’n horoscoop met gezonde achterdocht en ik doe er niks op uit. Soms lees ik iets waarvan ik denk: ja, zie je wel, ik ben een echte weegschaal. Lang wikken en wegen, bijvoorbeeld. Niemand lastigvallen en vooral niemand om hulp vragen. Maar je vraagt je wel af wat je dan in hemelsnaam op je 62ste voor het eerst gaat doen. Bungeejumpen? Parachutespringen? Een spannende tatoeage zetten? Met een stel enge spinnen opgesloten worden in een keukenkastje? Het was nog veel erger. 


Daar kwam ik achter toen ik, in opdracht van Sinterklaas, op stap moest voor wat cadeautjes. Sokken, een geurtje, een puzzel – dat soort dingen. Als laatste moest ik nagellak kopen. Glitternagellak voor een schoondochter, om te shinen aan het kerstdiner. Nou heb ik menige boodschap gedaan waar de gemiddelde Nederlandse man zich volgens onderzoeken te goed voor voelt. Nylonkousen voor mijn moeder. Producten voor de maandelijkse hygiëne van vrouwelijke huisgenoten. Ik draai er mijn hand niet voor om. Maar nagellak: hoe koop je dat? En zoveel keuze! Hoe weet je welke je moet hebben? En hoe kon je nou aan de buitenkant zien hoe zoiets eruitziet op een damesnagel?


 Ik stond in het filiaal van de Hollandse eenheidsprijzen Maatschappij in Leiden wat onhandig al die flesjes te betasten. Naast mij stond een dame van mijn leeftijd hetzelfde te doen. Maar zij wist de testflesjes te vinden en had inmiddels de nagels van haar linkerhand met allerlei kleuren rood beschilderd, op zoek naar de ultieme kerstnagel. Toen ik vroeg of ik haar rechterhand mocht gebruiken als testondergrond moest ze lachen. Maar ze deed het wel, met een verbluffende handigheid. Ze vroeg naar haarkleur en teint en zo, en samen kwamen we tot een keuze. Die moest het worden. Niet te licht en niet te donker, en precies genoeg glitters. Ik heb haar op mijn beurt advies gegeven (die op haar middelvinger was het mooist), haar vriendelijk bedankt, bij de kassa het flesje nagellak afgerekend en ben voldaan naar huis gefietst. Weer iets dat weggestreept kan worden. Heerlijk, even buiten je comfortzone. Met of zonder horoscoop.


egbertvanderweide