Meer thuiszitters in vizier Regionaal Bureau Leerrecht, daling in Teylingen

Regio n Vorig schooljaar volgden 464 minderjarigen uit de regio geen onderwijs voor een periode van drie maanden of langer. Er werden flink meer thuiszitters geteld dan het voorgaand schooljaar. Die stijging is onder meer te verklaren doordat scholen in onze regio hun thuiszitters beter melden. Maar de gevolgen van de coronacrisis spelen ook een rol. 

Dit blijkt uit het nieuwe jaarverslag van het Regionaal Bureau Leerrecht Holland Rijnland, dat recent van naam veranderde. In schooljaar 2021-2022 telde het RBL 464 thuiszitters. Het schooljaar daarvoor waren dat er nog 374. Het RBL registreert met name meer minderjarigen die wél staan ingeschreven op een school, maar daar niet naar toe gaan (een stijging van 108 naar 184). 


De stijging komt niet onverwacht. Het RBL werkt er hard aan om deze kinderen en jongeren beter in beeld te krijgen. Daartoe is de samenwerking met scholen geïntensiveerd en werkt het RBL sinds kort met gespecialiseerde thuiszittersconsulenten. Thuiszittende kinderen en jongeren die voorheen niet bekend waren bij het RBL, zijn nu wel in het vizier. De verbeterde registratie vormt de belangrijkste oorzaak van de toename. 


Een tweede oorzaak vormt, zo vermoedt het RBL, de nasleep van de coronapandemie. Kinderen hadden tijdens de lockdowns veel minder onderling contact. Sommige kinderen ervaren het weer volledig naar school gaan als te veel en te druk. Ze raken sneller overprikkeld. Psychische problematiek speelt vaak een belangrijke rol bij thuiszitten. Consulenten van het RBL komen bijvoorbeeld angstproblematiek, depressie, autisme en gedragsproblematiek tegen. 


Overigens gaat de stijging voor de twee middelbare scholen in Teylingen niet op. Daar is op beide scholen een daling te zien. Op de KTS zijn 81 meldingen gedaan, dat waren in het schooljaar 2018-2019 (voor de lockdowns) nog 91 meldingen. Bij het Rijnlands Lyceum Sassenheim zijn in 2021-2022 12 meldingen gedaan, dat waren drie jaar eerder nog 22 meldingen.


Hobbelige terugkeer

Het RBL wijst erop dat het aanpakken van thuiszittersproblematiek geen eenvoudige opgave is. Wanneer kinderen eenmaal thuiszitten, is de weg terug naar onderwijs altijd hobbelig en helaas vaak onbegaanbaar. Daarom is preventie zo belangrijk. De door gemeenten ingezette beweging om jeugdteams en specialistische jeugdhulp dichter te verbinden aan de scholen, is een belangrijke stap vooruit. Door fysiek in de scholen te werken, kunnen jeugdhulpprofessionals niet alleen kinderen preventief helpen, maar ook kennis overdragen aan de teams op de scholen.


Met de recente naamswijziging – Regionaal Bureau Leerrecht in plaats van Leerplicht – bekrachtigt het RBL de veranderende aard van haar taken en verantwoordelijkheden. Zo is het handhavende karakter de afgelopen decennia sterk afgenomen. Ook werkt het RBL veel met meerderjarige jongeren, die vanuit de wet helemaal niet leerplichtig zijn. Branchevereniging ‘Ingrado’ juicht de naamsverandering van het RBL toe als voorbeeld voor andere leerplichtorganisaties in het land.


Maatschappelijke diensttijd voor scholieren

Teylingen n Stichting Fioretti Teylingen (SFT) is blij dat het project Talent4Life maatschappelijke diensttijd (MDT) een vervolg krijgt in de regio Duin- en Bollenstreek. Deze unieke en ambitieuze samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en maatschappelijke organisaties biedt jongeren de kans om beroepsgerichte vaardigheden op te doen in het bedrijfsleven en om persoonlijke talenten in te zetten in het sociaal-maatschappelijke veld. 

Leerlingen van 15 tot 18 jaar, in 3 vmbo, 3 en 4 havo en 4 vwo, krijgen de komende jaren een traject aangeboden van 32 uur actief bij een bedrijf en 40 uur actief bij een sociale organisatie. Dit traject bestaat uit gastlessen, workshops en werken aan het persoonlijk profiel en wordt in alle scholen ontwikkeld. Het traject sluit aan op lessen burgerschapsvorming en loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) en is met ontwikkelplekken in zowel het bedrijfsleven als het sociaal-maatschappelijk veld uniek en ambitieus. Een mooie uitdaging, waar de projectpartners vanaf maart 2023 enthousiast en actief mee aan de slag gaan. Sinds maart van dit jaar draaien er diverse pilots, waar 250 leerlingen van drie scholen aan deelnemen. In de pilots zijn al positieve ervaringen opgedaan in de samenwerking met bedrijven en maatschappelijke organisaties en ontstaan leuke en creatieve ideeën voor duurzame projecten, met allerlei leerplekken op verschillende niveaus. 


Doorstart

De gezamenlijke ambitie is dat over vier jaar 1300 leerlingen per jaar het Talent4Life MDT-traject gaan doorlopen. Op uitnodiging van het Ministerie van VWS werd onlangs een continuïteits- en opschalingsaanvraag ingediend. Hierin participeren de bestaande partners en Stichting Fioretti Teylingen-scholen en sluiten ook nieuwe partijen aan, zoals Northgo College, Rijnlands Lyceum en Welzijnskwartier. Deze week kwam het positieve bericht dat de aanvraag is gehonoreerd, waardoor er aan het einde van dit jaar al zicht is op langdurige uitbreiding. 

Voor de doorstart van dit project, van ontwikkeling en vormgeving tot en met uitvoering, is vijf miljoen euro beschikbaar. “Het kunnen bijdragen aan de maatschappij geeft een gevoel van voldoening dat wij alle leerlingen gunnen”, aldus Kees Vreugdenhil, namens het College van Bestuur SFT.


Oproep

Het Talent4Life-partnerschap roept ondernemers, stichtingen en vrijwilligersorganisaties van harte op om mee te doen en kennis te maken met de medewerker of vrijwilliger van de toekomst, die zijn of haar talenten inzet in ruil voor een leerzame, interessante en betekenisvolle praktijkervaring. Voor meer informatie, neem contact op met: info@Talent4life-mdt.nl.