Netty Havenaar ontvangt de Zilveren Barensteel van wethouder Wietsma. | Tekst en foto: Piet de Boer
Netty Havenaar ontvangt de Zilveren Barensteel van wethouder Wietsma. | Tekst en foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

'Spil' Netty Havenaar- Datema verrast met Zilveren Barensteel

Sassenheim n In een overvolle zaal van De Engel vierde de afdeling Sassenheim van de Seniorenbond het 60-jarige jubileum. Mevrouw Netty Havenaar werd extra in het zonnetje gezet met een gemeentelijke onderscheiding. Zij ontving de Zilveren Barensteel voor haar vrijwilligerswerk bij de afdeling Sassenheim en de overkoepelende Seniorenvereniging Teylingen. 

Vlak voor de lunch opende bestuurslid Hans Wilson de bijeenkomst met een historisch overzicht. De lokale vereniging is opgericht op 8 oktober 1962 in Sassenheim onder de naam Rooms Katholieke Bond voor Bejaarden en Gepensioneerden. Sassenheim is tegenwoordig de oudste en grootste van de drie organisaties voor ouderen in Teylingen. Wilson schatte het aantal leden in 1962 op ongeveer 35, ze betaalden samen 170 gulden contributie. 


De vereniging in Sassenheim is flink gegroeid en heeft inmiddels 900 leden. In 2020 fuseerden de drie katholieke ouderenbonden in Teylingen tot Seniorenvereniging Teylingen. Dat gebeurde vooral omdat belangenbehartiging steeds belangrijker werd. De drie afdelingen hielden wel een zekere zelfstandigheid onder andere bij het organiseren van activiteiten zoals vakantieweken en een jubileum. 


Verbaasde wethouder

Wethouder Reny Wietsma (CDA) nam na de historische inleiding het woord. Zij had met lichte verbazing ontdekte dat de burgemeester en zij ook tot de doelgroep van de Senioren Vereniging behoorden. Leden mogen tegenwoordig al toetreden als ze vijftig jaar zijn. "Misschien kunt u binnenkort wel twee nieuwe leden bijschrijven," zei de wethouder lachend. Wat een vrolijke reactie opleverde van de zaal. 


Vervolgens sprak Wietsma de 76-jarige mevrouw Havenaar-Datema toe, die aan tafel zat met burgemeester Carla Breuer. Mevrouw Havenaar is op dit moment secretaris van de jubilerende afdeling, maar ook van de Seniorenvereniging Teylingen. Ze zwaait daar de scepter over de ledenadministratie van de drie afdelingen, draagt zorg voor de website, schrijft voor het ledenblad en zorgt dat er voldoende ‘belastinginvullers' zijn voor de belastingaangiften. "Ze is de spil van de vereniging," concludeerde Wietsma. Mevrouw Havenaar beschikt bovendien over een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een niet aflatende inzet. Ook als dat eigenlijk niet voor de hand ligt. Na haar knieoperatie bleef ze gewoon doorwerken en vergaderde het bestuur daarom tijdelijk rond haar bed.


Als dank voor haar inzet de afgelopen tien jaar kreeg zij, ook namens de burgemeester als onderscheiding de Zilveren Barensteel opgespeld door wethouder Wietsma. De zaal reageerde spontaan met een dankbaar en welgemeend applaus voor haar vele verenigingswerk dat ze overigens wel gaat voortzetten de komende tijd. Zowel bij de afdeling Sassenheim als de Seniorenvereniging Teylingen.