Susan Langeveld: 'Deelnemers worden geprikkeld zelf actief te blijven'. | Foto: pr./John van Koningshoven
Susan Langeveld: 'Deelnemers worden geprikkeld zelf actief te blijven'. | Foto: pr./John van Koningshoven Foto: pr./John van Koningshoven

'Langeveldshof is voor mij een feestje'

Sassenheim/Lisse n “Het woord 'dagbesteding' klinkt zo formeel, eigenlijk een beetje kil. Het past zeker niet bij onze werkwijze. Wij willen graag een programma 'op maat' aanbieden.” Aan het woord is Susan Langeveld, initiatiefnemer van Langeveldshof. Deze nieuwe zorgorganisatie bestaat sinds 2019 en heeft in de afgelopen drie jaar al heel wat kunnen betekenen voor veel mensen in de Bollenstreek.

Door Ineke van Koningshoven

Het gesprek vindt plaats in ruimte 10 van ’t Onderdak, één van de locaties in Sassenheim, waar ‘t Langeveld zorg verleent. De ander is ’t Sassennest in Park Rusthoff. Susan Langeveld nam destijds het initiatief om Langeveldshof op te starten. “Dat was in de tijd dat ik nog betrokken was bij de Stichting Roos. Die stichting uit Lisse zette zich in om kinderen uit kwetsbare gezinnen een vakantieweek aan te kunnen bieden. Maar ik wilde ook iets voor volwassenen betekenen en het liefst overdag. Toen op 15 september 2019 deze stichting haar 20 jarig bestaan vierde, was ik achter de schermen al druk bezig geweest met het zoeken naar een alternatief. Dat resulteerde in de opening op 1 oktober 2019 van Langeveldshof op de locatie De Oude School in Lisse”, aldus Susan.


Haar gezicht spreekt boekdelen: Ze is enorm trots op het resultaat van de afgelopen drie jaar. “Ik liep natuurlijk al langer met plannen rond. Ik wilde eerst starten met mijn project op de boerderij van mijn vader. Vandaar de naam 'Langeveldshof'. Dat ging toen helaas niet door. Maar de gesprekken met huisartsen, mensen van de Thuiszorg en Dementiecoaches gingen wél gewoon door. Toen ik eindelijk onderdak vond in de Oude School, kon ik aan mijn gedroomde missie gaan beginnen.”


Uitdaging

Na haar opmerking schiet Susan in de lach. “Wat een uitdrukking hè? Maar zo voel ik het wel. Ik wilde iets 'Doen'. Ja, met een hoofdletter. Onze doelstelling is dat men zijn of haar vaardigheden zoveel mogelijk blijft behouden en men actief blijft op het gebied van praktische zaken. Door middel van het stellen van vragen, het meedoen aan een denkspel en de onderlinge gesprekken worden de deelnemers uitgedaagd en geprikkeld om zélf actief te blijven.”


Zorg schiet tekort

Omdat Susan jarenlang werkzaam was in de zorg heeft ze veel ervaring opgedaan. “Ik vond al lange tijd dat de zorg voor eenzame, depressieve mensen tekort schoot. Daar wilde ik me voor in zetten. Dat kan alleen omdat ik nu kan rekenen op de inzet van twee beroepskrachten Sanne en Karin en 70 vrijwilligers. Dat is gewoon super, want die brengen ook weer nieuwe ideeën en ervaringen mee. Dat heeft weer effect op de deelnemers. Het aantal vrijwilligers bepaalt hoeveel deelnemers er bij ons kunnen komen. Neem nu het feit dat we op 1 februari vier dagdelen waren geopend en per 1 januari 2023 gaan we vijf hele dagen open. Is dat groeien of niet?”



Verrassende ervaring

Op de vraag of álle mensen die aanpak kunnen waarderen, komt een verrassend antwoord: “Waarom “draai” je niet een middagje mee?”


Goed plan. En wat een verrassende ervaring: De gezellige sfeer, de grappen over en weer en vooral de blije gezichten van de mensen spraken boekdelen. Eén van de dames liet spontaan weten: "Ik kijk er iedere week naar uit. Een ochtend of middag bij Langeveldshof is voor mij gewoon een feestje.”