Bewoonster Liesbeth, wethouder Elsbeth Koek, en initiatiefneemsters Leanne Noordover en Monique Molenkamp bij de opening van de Voedseldeelkast. | Foto: MV
Bewoonster Liesbeth, wethouder Elsbeth Koek, en initiatiefneemsters Leanne Noordover en Monique Molenkamp bij de opening van de Voedseldeelkast. | Foto: MV Foto: MV

'Veel mensen hebben het moeilijk in deze tijd. We willen de schaamte wegnemen'

n Voedseldeelkast aan Baanbrekersweg voor iedereen geopend

Sassenheim n Kom je net 15 euro teveel boven het maandminimum uit, dan heb je geen recht op voedselhulp. Dat kan en moet anders, vond Stichting de Roze Hulp. Bij de Baanbrekersweg 7 staat sinds vorige week een Voedseldeelkast, waaruit iedereen vrij is om producten te pakken. Zeven dagen per week kunnen inwoners hier tussen 8.00 en 20.00 uur terecht voor bijvoorbeeld een pot appelmoes, aardappelen of eieren. Het kan net dat verschil maken.

De vlaggetjes hangen aan het hek in de voortuin van de Baanbrekersweg. De Voedseldeelkast is in de voortuin goed gevuld. De doosjes met eieren staan op de grond, de planken staan vol met groenten in blik, maar ook zakjes rijst, pakken drinken en potten pastasaus. Het ziet er feestelijk uit, maar is het dat wel? "Voor nu is het een feestelijk moment, maar morgen kijken we weer naar wat hard nodig is," zegt Leanne Noordover, oprichtster van Stichting de Roze Hulp. Zij zag op Facebook een vraag van Liesbeth en Hans over waarom er geen Voedselkast in Sassenheim was. Ze zocht contact, en nu staat de eerste Voedseldeelkast bij het echtpaar in de voortuin. 


Voor Leanne is het een nieuwe, kleine, tak aan haar stichting. Ze begon met het idee om menstruatiearmoede te bestrijden met de Stichting de Roze Hulp. Inmiddels zijn er in de hele streek zo'n 30 MUP-kastjes, Menstruatie Uitgifte Punten te vinden, te vinden. Hier kunnen vrouwen gratis menstruatieproducten, zoals maandverband en tampons, meenemen. 


Geen controle

Het is een kleine stap naar de Voedseldeelkast, want ook hier staan het niet rond kunnen komen, en geen geld hebben voor eerste levensbehoeften centraal. Leanne: "Ik merk ook dat steeds meer mensen het financieel moeilijker krijgen. Je hebt nu ook tweeverdieners die niet genoeg verdienen. Maar zij komen, net als anderen, niet altijd in aanmerking voor de Voedselbank. Als je ook maar een paar euro teveel verdient, kun je daar niet terecht. Daarnaast moet je behoorlijk wat administratie doen om in aanmerking te komen. Dat kan mensen ook tegenstaan. Dan is een Voedseldeelkast handig; je pakt wat je nodig hebt. Dat hoeft niet elke dag, dat kan ook één keer in de week, of net die ene keer dat je het aan het einde van de maand niet redt. Niemand hoeft iets van jou te weten, vraagt je iets of wil een verklaring zien, je kunt gewoon zelf tussen 8.00 en 20.00 uur langskomen en meenemen wat je nodig hebt. We willen het op die manier laagdrempelig houden. Iedereen is welkom."


Monique Molenkamp weet hoe het is. Ze moet van 50 euro zien rond te komen. "Als alleenstaande moeder met twee kinderen is dat soms helemaal niet makkelijk," vertelt ze. Ze is samen met Leanne vrijwilliger bij de Roze Hulp. "Ik heb ook te maken met instanties, en dat is heel veel papierwerk. Daar zit je soms niet altijd op te wachten, want je hebt al veel aan je hoofd. Dan kan een keertje gratis een paar appels ophalen, zonder administratie, net het verschil maken." Leanne herkent dit. "Ik kreeg een berichtje van een mevrouw of er ook bastardsuiker in de kast stond. Ze vertelde dat ze altijd graag bakte, maar dat dat nu niet gaat, omdat ze geen geld heeft voor iets extra's bij de boodschappen. Ik heb het pak suiker geregeld, zodat ze dat kon ophalen. Ze was heel erg blij, eindelijk even onbezorgd bakken."


Aardappels en hoestdrank gevraagd

Wie langs wil gaan bij de Voedseldeelkast is dus zeven dagen per week welkom. Het is ook mogelijk om producten in te brengen. Van een aantal ondernemers en marktkooplui krijgt de Stichting al fruit, kaas en ook producten voor huisdieren. Er is daarnaast behoefte aan aardappels, maar ook geneesmiddelen. Monique: "Als je kijkt wat hoestdrank en neusspray kosten, dan ben je zo 20 euro kwijt. Met 50 euro leefgeld in de maand is dat dan eigenlijk onbetaalbaar." Shampoo, zeep en wasmiddel; alles wat ook in de supermarkt te koop is, mag ingebracht worden.


Regels eenvoudiger

Wethouder Elsbeth Koek luistert ondertussen naar de verhalen van Leanne en Monique. Ze herkent de problematiek, zegt ze. "Ik vind het belangrijk dat hier aandacht voor is. We proberen als gemeente iedereen te helpen, maar ik hoor en zie ook om mij heen dat dat beter kan.  Ik vind het belangrijk om te kijken: waar zitten de regels onze inwoners in de weg? En kunnen we ze eenvoudiger maken? Het valt mij op dat mensen met de meeste problemen, met de meest ingewikkelde kant van onze regels te maken krijgen. Het is mijn missie om hun situaties te verbeteren."


Iedereen helpen

Dat is precies ook wat Leanne wil. "Je merkt dat er bij mensen schaamte is over hun situatie, maar ze zijn echt niet alleen. We willen die schaamte wegnemen. Het is niet erg om hulp te vragen of ontvangen, juist niet. We willen het bespreekbaar maken. Op die manier kunnen we mensen helpen." Daarbij ziet ze juist kansen voor samenwerking met de lokale Voedselbank. "Het is juist niet de bedoeling dat we in elkaars vaarwater gaan zitten. Ik zou graag met ze samenwerken. Zo kunnen we verbinden, en samen de hulp naar een hoger niveau te tillen."