'Accommodaties verenigingen verduurzamen'

Teylingen n B&W moet zo spoedig mogelijk bij verenigingen met een accommodatie, erop aandringen dat er een duurzaamheids-scan wordt uitgevoerd. Daarbij kan de landelijke organisatie Sportnlgroen.nl advies over geven over een mogelijke verduurzaming van de kantines en andere gebouwen.

De fracties Progressief Teylingen, D66, PvdA, GroenLinks en Partij voor Teylingen dienden een motie in voor verduurzaming van verenigings-accommodaties. Sommige in Teylingen zijn verouderd en voldoen niet meer aan hedendaagse duurzaamheidsnormen. Hierdoor zijn de energielasten een behoorlijke kostenpost. B&W moet aandacht besteden aan hoe het er nu bijstaat. Na de scan kunnen de energiecoaches van Sportnlgroen.nl advies geven. Dit is een samenwerking van NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC), Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) en het Kenniscentrum Sport & Bewegen. B&W omarmde de motie. De indieners wezen erop dat de urgentie hoog is. De prijs voor energie is torenhoog. Het is van groot belang dat de inwoners kunnen blijven sporten. De VVD en Forum voor Democratie stemden tegen. Volgens de VVD moest er meer gekeken naar maatwerk, samen met de verenigingen kijken wat in rede is. Trilokaal gaf aan bij te neigen om tegen te stemmen, maar kon toch met de motie meegaan. Met 16 voor en 6 tegen werd deze aangenomen.


Groen hart

Teylingen n Leo Blom is het nieuwe raadslid voor GroenLinks. Hij volgde in oktober Don Verhoeff op. Op dinsdag 10 januari hield Blom zijn maidenspeech, waarin duidelijk werd dat zijn hart links zit: opkomen voor mensen die de wind tegen hebben. En ook is zijn hart groen. Blom uitte zijn kritiek op de fossiele industrie die desinformatie verspreidt over klimaatverandering, waardoor gemeenten terughoudend zijn om ambitieuze klimaatdoelen te stellen. Hij hoopt dit te veranderen: "het komt niet vanzelf goed, wij gaan het goed máken".


De motie die volgde op het betoog, voor het stellen van meer specifieke, duurzame doelen in de economische agenda voor de Bollenstreek haalde het niet. De motie voor een meer ambitieuze energietransitie van GroenLinks, samen met PvdA, is wel aangenomen. Deze motie werd gesteund door D66, Trilokaal, CDA, CU, Progressief Teylingen.