Voorzitter Chris Tetteroo spreekt alle genodigden toe. | Foto: pr.
Voorzitter Chris Tetteroo spreekt alle genodigden toe. | Foto: pr. Foto: pr.

HKV opent jubileumjaar met blik op de toekomst

Voorhout n Oprichters, oud bestuursleden, ereleden, de beschermheer en het huidige bestuur van de Historische Kring Voorhout (HKV) kwamen op zaterdag 14 januari bijeen in het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat. Dit was de aftrap van het jaar waarin de vereniging haar 25-jarig jubileum viert.

Op 16 april 1988 is de HKV, op initiatief van de toenmalige burgemeester van Voorhout, dhr. C.J. de Ronde officieel opgericht. Meerdere bestuurders van het eerste uur zijn nog steeds actief voor de vereniging die in deze 25 jaar een grote ontwikkeling heeft meegemaakt. In de omliggende dorpen en gemeenten zijn gelijksoortige organisaties opgericht en jubilea zijn daar recent, of worden er binnenkort, ook gevierd.


Dit jubileumjaar van de HKV zal op meerdere manieren vorm gegeven worden. De intentie is om het vrijwel volledige programma bij te sluiten in het magazine Dwars Op dat drie keer per jaar verschijnt. Aan de komende voorjaarseditie zal het overzicht van bijzondere acties toegevoegd worden.


Voorzitter Chris Tetteroo heette de gasten welkom, in het bijzonder de beschermheer dhr. Kim Coster van Voorhout, zijn echtgenote en hun kleinzoon. Oud-burgemeester De Ronde, die op zijn reis uit het Zeeuwse Tholen geconfronteerd werd met hevige regenval en afgesloten snelwegen, liet nog even op zich wachten. Vanwege de weersomstandigheden had medeoprichter Simone Heikens de reis vanuit Drenthe niet aangevangen, maar zij bracht haar groeten over. 


De voorzitter memoreerde dat er veel moois is in Voorhout, maar dat er helaas ook veel waardevols verdwenen is. De HKV heeft haar plaats verworven in de gemeenschap van Voorhout. De huidige ruim 960 leden vormen een gezonde financiële basis. Daarmee kan en zal de HKV verder werken aan haar doelstellingen. Dat wil zeggen de geschiedenis van Voorhout onderzoeken, vastleggen en er over communiceren. Dat gebeurt met gastlessen op de basisscholen, lezingen, spreekbeurten, interviews en met artikelen in de eerder genoemde Dwars Op. Tijdens de recente nieuwjaarsreceptie van de gemeente mochten de drie historische verenigingen, SOS uit Sassenheim, Genootschap Warmelda uit Warmond en de HKV uit Voorhout, de Teylinger Waarderingsprijs in ontvangst nemen. Hiermee sprak ook het gemeentebestuur waardering uit voor het werk van de verenigingen.


De leden van de HKV zullen in de loop van het jaar betrokken worden bij speciale jubileumactiviteiten.


Nieuw kippenhok voor kinderboerderij de Saksenhoeve dankzij gift van kringloopwinkel Op Dreef

Sassenheim n  Penningmeester Jan Lindhout van Kringloopwinkel Op Dreef uit Sassenheim heeft op vrijdag 13 januari een cheque van 500 euro overhandigd aan de vrijwilligers Annemieke, Petra en Hans van de kinderboerderij De Saksenhoeve in Park Rusthoff in Sassenheim. 

“Wat geweldig dat de Kringloopwinkel Op Dreef ons dit bedrag schenkt!” aldus Petra en Hans, die al 20 jaar zeer actief vrijwilligerswerk doen op de kinderboerderij De Saksenhoeve. De kinderboerderij ligt in middeni n Park Rusthoff. Er komen dagelijks veel bezoekers naar deze rustige locatie, waar jong en oud ook kunnen genieten van de vele dieren die er rondlopen. 


De Saksenhoeve is geheel afhankelijk van giften en donaties. “Deze gift is ontzettend welkom omdat ons kippenhok dit jaar echt vervangen moet worden. Het dak lekt en we willen de kippen en hanen ook meer ruimte gaan geven”. Door de ophokplicht die nu al ruim een jaar duurt, zitten de kippen en hanen steeds binnen, daarom wordt straks ook het nachthok groter gemaakt. Nu we dit bedrag mogen ontvangen kunnen we in maart al beginnen met de bouw van een heel mooi nieuw kippenverblijf."


Kringloopwinkel Op Dreef brengt door de verkoop van tweedehands goederen geld bijeen voor het Pastoraal Fonds. Dit fonds heeft als voornaamste doel om hulp te bieden aan mensen die wonen in landen in Oost-Europa, maar ook lokale goede doelen kunnen rekenen op een financiele gift.

Jan Lindhout (Op Dreef) en vrijwilligers Annemieke, Petra en Hans. | Foto: pr.