Vrijwilligers Emir en Majd brengen dozen met truien naar de noodopvang. Zij waren zelf ook vluchteling en weten als geen ander hoe de minderjarige asielzoekers zich voelen. | Beeld: YouTube
Vrijwilligers Emir en Majd brengen dozen met truien naar de noodopvang. Zij waren zelf ook vluchteling en weten als geen ander hoe de minderjarige asielzoekers zich voelen. | Beeld: YouTube Foto: pr/YouTube

Gezicht geven voor meer begrip

Sassenheim n Tachtig jonge vluchtelingen in een noodopvang, hoe gaat dat in zijn werk? Met de YouTube-serie 'De jongens achter de brandweer' hoopt de filmmaker Andrea Knight dat inzicht te kunnen geven. Vanaf deze week komt er iedere week een nieuwe aflevering online.

Sinds eind december wonen de minderjarige asielzoekers in de containers op het terrein achter de brandweerkazerne aan de Hoofdstraat. Er is een dagprogramma, dat wordt begeleid door medewerkers van de Combibrug, en daarnaast zorgt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de opvang. Maar wat gebeurt daar allemaal? Net als veel inwoners, was ook filmmaker Andrea Knight, zelf geboren en getogen om de hoek bij de brandweer en nog woonachtig in Sassenheim, nieuwsgierig. "Ik las op Facebook over de brief aan de omwonenden, en vervolgens ook de reacties. Veel inwoners zijn positief, maar veel ook niet. Ik was zelf ook benieuwd hoe zo'n opvang in zijn werk gaat, en na een aanvraag heb ik toestemming gekregen om te filmen."


In de eerste aflevering is te zien hoe de noodopvang wordt klaargemaakt voor de ontvangst. Vervolgens zoomt aflevering twee in op vrijwilligers Emir, Majd en Sana die warme truien gaan brengen. Zij zijn een aantal jaar terug gevlucht uit Syrië en Afghanistan en weten wat de vluchtelingen doormaken. In de derde aflevering staat Combibrug-medewerker Melvin met de jongens op het voetbalveld. Daar gaat het er fanatiek aan toe. 


Andrea heeft in de eerste afleveringen bewust gekozen voor het in beeld brengen van de medewerkers en vrijwilligers die helpen. "De jongens zijn minderjarig, 15, 16 en 17 jaar, en mogen daarom niet herkenbaar in beeld. Ze staan onder voogdij van het Nidos. Ik probeer hun verhalen via anderen óf op een andere creatieve manier te vertellen."


reacties

De opvang van minderjarige vluchtelingen blijft niet onomstreden, beseft Andrea ook. "Ik krijg veel positieve reacties, maar er zijn ook mensen die problemen hebben met de opvang. Dat mag, het is ook niet mijn doel om hun mening te veranderen. Voor deze serie focus ik mij dan ook niet op alle politiek die er om heen hangt. Maar wat ik wel hoop is dat door de video's soms standpunten wat minder hard worden. Als filmmaker wil ik graag een verhaal vertellen. Door de jongens een gezicht te geven, ontstaat er vaak wat meer begrip. Dat hoop ik hier ook te doen. Het moet gewoon een inkijkje geven in de noodopvang en hoe dat gaat. Dat is toch iets dat veel Sassenheimers zich afvragen."


Kunst en kickboksen

De opvang is goedgekeurd voor maximaal drie maanden, tot en met maart. In de komende weken komen nog negen aflevering online. Deze week was Andrea te gast in het gebouw van de Tjarda, waar een klein groepje kunstles kreeg en ging kickboksen. "Ik film elke week, waarna in dezelfde week die aflevering online komt. Meestal is dat in het weekend."


Documentaire

Naast de YouTube-serie, is ze ook bezig met een documentaire. "Daarbij komen ook omwonenden aan het woord, die zich als vrijwilliger inzetten, maar ook die moeite hebben met de locatie. Ik vind het belangrijk dat iedereen zijn stem gehoord wordt. En ook de burgemeester, de projectleider, de brandweer en het COA ga ik interviewen. Zo wil ik een nog breder beeld laten zien wat het inhoudt om zo'n opvang in een dorp als Sassenheim te plaatsen."

De serie 'De jongens achter de brandweer' is te volgen op YouTube, Instagram en op Facebook.