Het HKV-Kenniscentrum, gezien vanaf de speelplaats van de Emmaüs. | Foto: pr.
Het HKV-Kenniscentrum, gezien vanaf de speelplaats van de Emmaüs. | Foto: pr. Foto: pr.

HKV op zoek naar nieuw onderkomen

Voorhout n De gemeente heeft aan de Historische Kring Voorhout (HKV) gevraagd om mee te denken en werken aan een oplossing voor het huisvestingsprobleem van basisschool Emmaüs in Voorhout. Het aantal leerlingen groeit, waardoor uitbreiding met extra leslokalen dringend nodig is.

De HKV bezit een eigen onderkomen, het Kenniscentrum, dat is gevestigd is in twee voormalige noodlokalen van de Emmaüs in de wijk Oosthout. In januari 2017 kon de historische verenigingen de lokalen in gebruik nemen, omdat deze toen leegstonden. De school zou nu de huidige HKV-ruimte weer in gebruik willen nemen en opnieuw aanpassen voor onderwijsdoeleinden. Er zou dan geen ruimte op de speelplaats ingeleverd hoeven te worden voor nieuwbouw. Voldoende buitenspeelruimte wordt daarbij essentieel geacht voor de jeugd en de school. De HKV heeft na overleg met de gemeente aangegeven medewerking te willen verlenen, op voorwaarde dat er voor de vereniging gelijkwaardige en passende huisvesting wordt gevonden. 


Recent is door de HKV en de gemeente een intentieverklaring opgemaakt en ondertekend. Hierin geeft de HKV aan om in samenwerking met de gemeente op zoek te gaan naar vervangende huisvesting. Over de voorwaarden zijn de partijen met elkaar in gesprek. Het is duidelijk dat een goed alternatief voor de huisvesting van de HKV basisvoorwaarde is voor het eventueel verlaten van het huidige Kenniscentrum.. De gemeente en de HKV hopen op korte termijn een passende oplossing te vinden.


Motie van vertrouwen in burgemeester

Teylingen n Burgemeester Carla Breuer krijgt een steuntje in de rug van een groot aantal fracties na een aangekondigde motie van Forum voor Democratie (FvD) voor de gemeenteraad van 2 februari, waarin het vertrouwen in de burgemeester wordt opgezegd. De kans dat deze motie wordt aangenomen is nihil, want acht fracties hebben een tegenmotie aangekondigd waarin het volste vertrouwen in het handelen en de integriteit van de burgemeester wordt uitgesproken.

Aanleiding zijn vragen die Milan Schenk (FVD) indiende over het volgen van de burgemeester van een Twitter-account dat volgens Schenk er volledig op gericht was de fractie te schaden. Het account betitelde Schenk als een 'misselijkmakend mannetje'. Zijn afbeelding werd gefotoshopped met een Russische vlag en een hakenkruis. Het volgen deed de fractie twijfelen aan de integriteit van de burgemeester en onaanvaardbaar zijn. In een antwoord geeft B&W aan dat alle wethouders en de burgemeester in meer of mindere mate actief zijn op Twitter. "Twitter is een open sociaalnetwerksite waar wereldwijd gebruikt van wordt gemaakt om binnen de grenzen die Twitter zelf aangeeft meningen en standpunten te delen. Het kanaal heeft vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan. Leden van het college van burgemeester en wethouders volgen vele Twitter accounts. Een deel is vanwege interesse voor bepaalde onderwerpen, actualiteiten of personen en een ander belangrijk deel is weten wat er speelt in Teylingen. Het volgen van Twitteraccounts betekent niet dat er sprake is van instemming of afkeuring van de inhoud", aldus het antwoord. B&W deelt verder mee dat niet bekend is wie dat account beheerd heeft. "Het is niet aan B&W op te treden tegen accounts die inhoud publiceren die als onwelgevallig worden ervaren. Twitter heeft een eigen klachtenprocedure waarvan gebruik kan worden gemaakt."


Motie van vertrouwen

Het antwoord bevredigde de FvD niet en dient in de gemeenteraad van 2 februari een motie in waarin het vertrouwen in de burgemeester wordt opgezegd. Dit is een heel zeldzaam verschijnsel. De fractie stelt dat de burgemeester de enige volger was van het Twitter-account en in de beantwoording niet met een fatsoenlijke verklaring is gekomen voor haar handelen. Dit schoot de fracties van VVD, PvdA, TriLokaal, CDA, GroenLinks, Progressief Teylingen, D66 en ChristenUnie in het verkeerde keelgat. Zij geven een tegenmotie in te dienen waarin het vertrouwen volop wordt uitgesproken. Zij geven aan behoefte en aanleiding te hebben de burgemeester een blijk van steun en waardering te geven met betrekking tot haar optreden binnen en buiten de raadsvergadering. "De burgemeester oefent haar functie naar beste eer en geweten, met het algemeen belang voorop en altijd recht doende aan de democratische grondbeginselen uit. Er geen reden is om te twijfelen aan de neutraliteit noch integriteit van de burgemeester." De fracties vinden de ‘motie van vertrouwen' nodig in een alsmaar verhardend debat. (NK)