Wel of niet de beloofde tennisvelden op het Langeveld, dat is nog steeds een discussiepunt. | Foto: pr.
Wel of niet de beloofde tennisvelden op het Langeveld, dat is nog steeds een discussiepunt. | Foto: pr. Foto: Marieke Voorn

STV uit ongenoegen over behandeling optie Langeveld

Sassenheim n Zowel de tennisvereniging STV als Stichting Exploitatie Roodemolen (SESRM) spreekt de gemeente aan op het nakomen van contractuele verplichtingen en de ethiek van het nakomen van gemaakte toezeggingen over de aanleg van de 2e fase van twee tennisvelden en een opslag.

Op 17 januari kwam in de raadscommissie Ruimte het onderwerp ter sprake van Plan Langeveld aan de Hoofdstraat, voor zowel de bouw van woningen, als de laatste invulling van het STV-tennispark. Daar zijn nu negen velden gerealiseerd, de bedoeling was nog een uitbreiding met twee velden. Een aantal fracties, waaronder VVD, GroenLinks en PvdA, gaf daar aan fase 2 niet te willen uitvoeren en het veld helemaal te reserveren voor woningbouw. Er lag volgens deze fracties een inspanningsverplichting bij de gemeente voor de uitbreiding en er is al jaren genoeg inspanning gepleegd. Het CDA vroeg op zijn beurt om nieuw onderzoek naar een andere locatie. 


'Niet volledig geïnformeerd'

Dit alles heeft het ongenoegen van STV opgewekt. "Meerdere raadsleden zijn niet volledig dan wel incorrect geïnformeerd", schrijft de vereniging. "De toezeggingen van zowel wethouders Leo van der Zon, als Bas Brekelmans waren onconditioneel van aanleg van in totaal 11 banen, 2 kinderbanen, ruimte voor opslag tennisschool, gravel, en een fietsenstalling op Sportpark Roodemolen. Het splitsen in twee fases is een latere beslissing geweest nadat onderzoek had gewezen dat wij niet op één oud voetbalveld pasten", aldus STV, waarvan het bestuur aangeeft dat van de toezeggingen meerdere getuigen binnen zowel de gemeente, de raad, bij STV en bij Stichting Roodemolen zijn.


Geforceerd

"STV is geforceerd door de gemeente om te verhuizen van het oude park om daar woningbouw te plegen, het plan Bloementuin, en is tegen haar wens, geforceerd naar de Roodemolen als nieuwe locatie. De grond van Bloementuin heeft de gemeente miljoenen opgeleverd, en de gemeente heeft zich gecommitteerd om de opbrengst van Bloementuin te gebruiken om het nieuwe 'volledige' STV park aan te leggen. Er kan dus geen sprake zijn dat de aanleg van de laatste faciliteiten ten koste van de woningbouw gaat, want dat wordt op Bloementuin al gerealiseerd, of veel geld gaat kosten, want dat moet afgezet worden tegen de opbrengsten van het oude park. In het raadsbesluit van december 2014 heeft de gemeenteraad de voorkeur uitgesproken voor de 2e fase richting Roodemolenpolder, waarvoor grond aan moest worden gekocht. Tevens werd uitgesproken dat de raad als alternatieve optie richting Langeveld zou willen. De onderhandelingen over de grondaankoop zijn gestaakt, ondanks dat de verkopende partij wel bereid was te verkopen. Er is geen inhoudelijk overleg geweest met Stichting Roodemolen of met de naastgelegen voetbal om te zien onder welke voorwaarden de voetbal gecompenseerd zou worden, als de 2e fase zou plaatsvinden op voetbalveld 9 en de voetbal dus elders de capaciteitsnoodzaak zou moeten opvangen. Diverse raadsleden hebben hier wel om gevraagd. Wij zullen de gemeente aanspreken op het volledig informeren van de raad, en het beter betrekken en transparantie naar STV en SESRM over de diverse opties, en het nakomen van contractuele verplichtingen en de ethiek van het nakomen van toezeggingen", besluit STV in een schrijven aan de redactie.


Bespreking in de raad

Op donderdag 2 februari gaat de gemeenteraad verder over de toekomst van Langeveld spreken en een besluit nemen. B&W vraagt om te kiezen voor woningen in de verhouding 31 procent sociaal, 56 procent middelduur en 13 procent vrij bouwprogramma en de uitbreiding STV op Langeveld. Geschat wordt op een onrendabele top van 1,1 miljoen euro. Daarbij vraagt B&W ook om een voorbereidingsbudget van 287.500 euro. (NK)