Afbeelding
Foto: CC0/DennisM2

Mobiliteitsplan voor 30 km/uur

Algemeen

TEYLINGEN - Het gemeentelijke Mobiliteitsplan is vorige week door de gemeenteraad aangenomen. Dit geeft de richting aan van verbeteringen die in de toekomst genomen kunnen worden en bevat concrete maatregelen en projecten. De raad stelde wel nog een aantal wijzigingen vast, zoals 30 km/uur voor de Oosthoutlaan en het laatste deel van de Herenweg.

Door Nico Kuyt

Een deel van de Herenweg in Warmond had al een 30 km/uur gekregen, maar vanaf de grens van de bebouwde kom tot het oorlogsmonument nog niet. Klachten kwamen bij de gemeente binnen over te hard rijden en de veiligheid met name bij de scholen. De fracties van PvdA, GroenLinks en CDA dienden daarom een wijziging in voor het Mobiliteitsplan. Dit vond een meerderheid, maar de VVD, Forum voor Democratie (FvD), Partij voor Teylingen (PvT) en Trilokaal konden zich er niet in vinden. Volgens de VVD schiep een verlaging van de snelheid slechts schijnveiligheid. Dezelfde fracties stemden ook tegen een 30 km/uur voor de Oosthoutlaan, dus ook deze werd aangenomen. In 1997 de gemeenteraad van toen nog Voorhout besloten de laan autoluw te maken, maar dat is nooit gebeurd. Een aantal bewoners beleeft de drukke laan als onveilig, met name bij de oversteekplaatsen. FvD had een eigen amendement ingediend voor een 50 km/uur voor de laan. De fractie citeerde wethouder Marlies Volten dat een 30 km/uur technisch niet kan, maar naast de FvD kreeg deze alleen steun van de PvT. Diverse andere wijzigingen werden nog in het plan doorgevoerd, zoals voor het Rietpad in Voorhout. Het is een zeer drukke fietsroute, echter, het pad is te smal en niet goed ingericht. 

Buiten de VVD, konden alle fracties instemmen om het veilig te maken. Verder werd nog aangenomen om bij de aanleg van nieuwe stoepen te streven naar een doorloopruimte van 2,10 meter en als het niet anders kan daarvan af te wijken tot minimaal 1.80 meter. De overige amendementen werden verworpen, zoals het aanleggen van wandelpaden, voetpaden in Sassenheim en de kwaliteit van de trottoirs te verbeteren. 

De laatste overigens met de minst mogelijke minderheid. Het Mobiliteitsplan werd met al de aanpassingen aangenomen met alleen de stem van FvD tegen.