vlnr: Ans ten Bosch (tweede van links) zoon Bernd (midden) en clubvoorzitter Fabian Paf (tweede van rechts).
vlnr: Ans ten Bosch (tweede van links) zoon Bernd (midden) en clubvoorzitter Fabian Paf (tweede van rechts). Foto: PR

Sportrust herinnert wijlen clubicoon Ron van Onselen

Algemeen

Biljarten  - “Als Ron van dit toernooi zou weten, dan zou hij echt enorm trots zijn”, zijn zowel zijn vrouw Ans ten Bosch en zijn zoon Bernd als huidig clubvoorzitter Fabian Paf honderd procent zeker. “Hij was zo’n toegewijde voorzitter en clubman in hart en nieren, een mensenmens en een verbinder. Hij leeft hier echt nog voort, iedere dag!” 

Door Ingrid Langeveld

Precies om die redenen wil Biljartvereniging Sportrust haar in september 2021 overleden clubicoon Ron van Onselen in ere houden en bestaat sinds het afgelopen weekeinde de ‘Ron van Onselen Driebanden Masters’: een vierdaags jaarlijks terugkerend gelegenheidstoernooi voor biljarters van diverse verenigingen uit de Randstad. Voor Ron kende het biljartspel nauwelijks geheimen. Een bloedfanatiek speler was hij bepaald niet, maar wel was biljart zijn kindje. “Sinds ik me kan herinneren biljartte mijn vader sinds 1980”, vertelt zoon Bernd glimlachend. “Sportiviteit stond altijd bovenaan, maar zeker ook de gezelligheid.” 

Echtgenote Ans, die zelf het spelletje frequent speelt, glundert. Voor haar is en voelt de vereniging als familie. “Ik ben zo trots dat zijn naam gedragen toernooi gespeeld wordt. Voor mij kan het toernooi al niet meer stuk en dan is dit nog maar de eerste dag.” Fabian deelt de woorden van de weduwe. Ook voor hem is Sportrust één familie. 

De warme en hartelijke ontvangst maakte dat de van oorsprong uit Twente afkomstige en in Voorhout wonende voorzitter zich een aantal jaren terug aansloot bij de biljartclub, die met het vizier op dakloos zijn dankzij de onophoudelijke inspanningen van Ron van Onselen in 2017 uiteindelijk aan de Essenlaan voor een zeer schappelijke huurprijs onderdak vond in het pand van eigenaar Hoorne Vastgoed bv. Iets dat Fabian, Ans en Bernd als geweldig waarderen. Op de vraag hoe de Ron van Onselen Driebanden Masters tot stand is gekomen antwoordt Fabian, die op Rons sterfbed de voorzittershamer overnam, enerzijds met een brok in de keel en anderzijds met enige ironie. “In het napraatje na Rons afscheid wisten we gelijk dat we Ron wilden eren. Ondanks de rouw stonden we meer stil bij het leven dan bij zijn overlijden. Hier bij ons leeft Ron voort.” Zaterdag 25 en zondag 26 maart worden in het thuishonk van de biljartclub, Biljartcentrum Teylingen aan de Essenlaan, de finalewedstrijden gespeeld en aan de winnaar de wisseltrofee uitgereikt.

Op de foto: AX