Koffiespeeltuin met de kinderfysiotherapeut

Voorhout n Tijdens de Koffiespeeltuin van woensdag 29 maart is kinderfysiotherapeut Francien Vink te gast in de bibliotheek (Herenstraat 48).

De kinderfysiotherapeut heeft specifieke kennis van de motorische ontwikkeling in de verschillende leeftijdsfasen en in de fasen van groei en ontwikkeling van kinderen. De kinderfysiotherapeut kijkt naar wat een kind wel of niet kan en hoe hij of zij de bewegingen uitvoert. Francien zal deze ochtend basisoefeningen laten zien waar elk kind baat bij kan hebben. Elke laatste woensdag van de maand is er een Koffiespeeltuin in de bibliotheek in Voorhout en kunnen ouders/verzorgers met kinderen tot en met 4 jaar, onder het genot van een kopje koffie, elkaar ontmoeten, boekjes lezen en ervaringen delen. Opa’s en oma’s zijn ook welkom. Deelname is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek om mee te doen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Vanaf 9.30 uur zijn de deuren open. De Koffiespeeltuin begint om 10.00 uur. De organisatie is in handen van het CJG Teylingen.


Aantal meldingen bij BOA's opnieuw gestegen

TEYLINGEN - In vergelijking met voorgaande jaren zet de stijgende lijn in het aantal meldingen bij de Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) door inwoners ook in 2022 zich door. Door deze trend zijn de BOA’s substantieel veel tijd kwijt aan het afhandelen ervan, zo blijkt uit een evaluatie van de handhaving in 2022 dat recent het levenslicht zag.

Door Nico Kuyt

Er kwamen vorig jaar 1725 meldingen bij de BOA's binnen. Vooral in het aantal meldingen met betrekking tot het parkeren is een flinke stijging zichtbaar. In 2022 zijn er in Teylingen door de BOA's in totaal 179 bekeuringen uitgeschreven, namelijk 84 voor het foutief parkeren, 63 de Blauwe zone, zeven voor het niet hebben van een invalideparkeerkaart, één voor hinderlijk of gevaarlijk parkeren, elf voor het stilstaan op de stoep of fietspad met een auto, bij één was de hond niet aangelijnd, drie voor ligplaatsen, vier voor een inrijverbod, twee parkeerden de caravan langer dan drie dagen en er waren drie voertuigen te lang of te hoog. Naast de meldingen zijn er nog diverse taken die de BOA's bezighouden, zoals evenementen. Na corona zijn de gebruikelijke evenementen weer georganiseerd, maar daarnaast ook een toename van nieuwe. Ook ligt er een taak rond het toezicht op het naleven van de Alcoholwet. In 2022 zijn er steekproefsgewijs controles verricht, met name bij nieuwe horeca, supermarkten en slijterijen. In september zijn tijdens de Najaarsfeesten alle horecabedrijven, inclusief de buitentaps, in de Herenstraat in Voorhout en alle horecabedrijven in het centrum van Sassenheim gecontroleerd. Daarnaast is de feesttent bij de Wasbeek gecontroleerd. Er is gekeken op de aanwezigheid van polsbandjes, leeftijdsaanduidingborden en op verzoek het identiteitsbewijs laten zien.


Hangjeugd

Het station Sassenheim is een permanent punt van aandacht. In 2022 heeft er, net als voorgaande jaren, regelmatig toezicht plaatsgevonden op hangjeugd, vernielingen, foutief parkeren, racen en auto-inbraak. In 2022 zijn er vijftien incidenten geweest met betrekking tot diefstal en vernieling. Bij de 'weesfietsenactie' zijn bij het station 135 fietsen verwijderd. Drie eigenaren hebben hun fiets weer opgehaald. De actie bij station Voorhout leverde 90 fietsen op. Het valt de BOA's op dat de weesfietsen steeds meer van een slechtere kwaliteit zijn. Verder voerden de BOA's onder andere periodieke controles uit op locaties waar (hang)jongeren zich ophouden, meegewerkt aan de opsporing van illegaal vuurwerk en het naleven van het hondenbeleid.