Rookvrij borden

gezondheid n Verenigingen in de gemeente de mogelijkheid bieden tot het in één keer bestellen en plaatsen van ‘Rookvrij’-borden op de sportterreinen, was de wens van de fracties Partij voor Teylingen, Progressief Teylingen en de ChristenUnie, maar hun motie haalde het niet in de gemeenteraad. Deze vond de motie overbodig. Verenigingen kunnen het zelf bestellen.

De indieners van de motie legden in de raad de vinger op het feit dat ruim vijf jaar geleden B&W al voorstander was van rookvrije sportterreinen, speeltuinen, kinderboerderijen en sportaccommodaties Zij wilden vorige week nog een zetje geven door het in gesprek te brengen met de verenigingen en de ‘Rookvrij’-borden in één klap nu te plaatsen. Dat heeft een reden, want in 2025 komt er een algeheel rookverbod en het nu alvast plaatsen van de borden op en bij openbare sportterreinen bereidt de inwoners hierop voor en versoepelt de acceptatie van het rookverbod in 2025. Iedere niet-gerookte sigaret door de geplaatste ‘Rookvrij’ borden vrijwaart kinderen in de omgeving van tweedemonds rook. De borden zijn ook gratis te verkrijgen bij de organisatie ‘Rookvrije generatie’. Zij zijn volgens de indieners niet bedoeld om actief te handhaven op het niet-roken, want dat ligt wat moeilijk, maar geven een signaal af. Maar wethouder Reny Wietsma vond de motie overbodig. B&W is er al mee bezig. De PvdA voegde nog toe dat elke vereniging zelf een bord kan aanvragen. De motie werd vervolgens alleen gesteund door de indieners en dat was te weinig. (Tekst: Nico Kuyt)


De vrouwen verliezen met 1-2

voetbal n Voor de derde keer op rij trokken de Vrouwen van rood geel zaterdag aan het kortste eind. In een enerverende wedstrijd tegen de huidige landskampioen Saestum uit Zeist werd onnodig verloren.

Beide ploegen waren in de eerste helft redelijk aan elkaar gewaagd. Het gastvrouwen slaagde hier slechts sporadisch in. Saestum had meer balbezit en leek makkelijker te voetballen. Na 27 minuten viel uit het niets de bal hoog achter Ter Leede keepster Bo van der Bosch: 0-1. Dit was tevens de ruststand.

Na rust was het een aanvallender Ter Leede dat Saestum terugdrong. De ploeg uit Zeist hield stand en loerde op de snelle uitbraak. Ter Leede kreeg rond de 60 e minuut drie opgelegde kansen via Romy van Beelen en Noelle Opdam. Hierbij ontbrak het aan geluk bij afwerking en de doelvrouw bleek een niet te passeren sta in de weg. Waar iedereen op de verdiende gelijkmaker wachtte was het Saestum dat via een schitterende combinatie de 0-2 scoorde. Ook hierbij was het gelijk niet aan de zijde van Ter Leede. De inzet werd geblokt maar zeilde over de kansloze keepster van der Bosch. Ter Leede kon na een handsbal in de 16 via Julie Hendriks de aansluitingstreffer maken. De ervaren gasten vertraagde hierna de wedstrijd en konden de overwinning over de streep trekken. Ter Leede had in deze wedstrijd meer verdiend maar stond weer met lege handen.