Rugstreeppadden krijgen een plekje met poelen in De Driehoek. | Foto: Nico van Kappel (c)
Rugstreeppadden krijgen een plekje met poelen in De Driehoek. | Foto: Nico van Kappel (c) Foto: Nico van Kappel(c)

Natuurplannen Nieuw Boekhorst krijgen vorm

VOORHOUT n Op basis van de huidige inzichten zal het Boekenburgerbos in de nieuwbouwwijk Nieuw Boekhorst eind 2025 worden opgeleverd. En het even verderop gelegen natuurgebiedje De Driehoek nog in het vierde kwartaal van dit jaar. Dan verhuist het zelfplukken en -oogsten in de Elsgeesterhof naar deze locatie.

Door Nico Kuyt

De Driehoek ligt in het noordoosten van Nieuw Boekhorst, ten zuiden van de Haarlemmertrekvaart, ten noorden van het spoor en ten oosten van de Noordelijke Randweg. Het sluit aan op de verbindingszone langs de Noordelijke Randweg. 

In de Driehoek komen poelen voor de voortplanting, extensieve graslanden voor het voedsel en overwinteringsplekken voor de rugstreeppad. Deze diertjes moeten namelijk verhuizen van hun huidige plek, omdat daar huizen komen. 

Elsgeesterhof

Met de realisatie van De Driehoek wordt daarmee woningbouw mogelijk gemaakt. Het wordt tevens de nieuwe locatie van de Elsgeesterhof met hun zelf plukken en oogsten van bloemen en biologische etenswaren. Het hofje zit nu tijdelijk nabij de Boekenburgerlaan 57. De Driehoek is in de afgelopen maanden verder uitgewerkt. Er zijn inmiddels een inrichtingsplan, beheerplan en een uitvoeringsontwerp. Eind 2024 zal de Elsgeesterhof verhuizen naar de nieuwe locatie.


Boekenburgerbos

In Nieuw Boekhorst komt het Boekenburgerbos. Er zal nadrukkelijk aandacht zijn voor cultuurhistorie, het voormalig kasteel Boekenburg en molen, maar ook natuurwaarden, biodiversiteit en gebruikswaarde. Met een bureau is door middel van participatie gewerkt aan een voorlopig ontwerp. Er komen inheemse plant- en boomsoorten, passend bij de locatie en ecologische doelsoorten. Er ontstaat dan na tien jaar een gevarieerd bos. 


Het bos wordt aangeplant met een verhouding van 80 procent bosplantsoen en 20 procent 'grote maten', zodat er vanaf de start al een aantrekkelijk beeld zal zijn. Binnen het bos is rekening gehouden met ruimte voor wandelen, hondenuitlaat-zone, fietsverbinding, ongeorganiseerde sport en een historische verwijzing naar het kasteelterrein in de vorm van een open veld met subtiele accenten. Onderdeel hiervan is een poort waarvoor een kunstenaar wordt gevraagd voor het ontwerp en uitvoering. 


Verder zal in het Boekenburgerbos ook een uitkijkpunt komen nabij de voormalige molen. Deze staat op voldoende afstand van de toekomstige woningen en met een zicht op het zeer oude watertje de Molentocht, als de Leidsevaart.


De komende tijd wordt toegewerkt naar een definitief ontwerp van het bos. De komende maanden worden maatregelen getroffen met betrekking tot de rugstreeppad, archeologie en sanering. Als de pad meewerkt zal het bos eind 2025 gereed zijn.