Lida Leenen en Paula Kruit overhandigen de handtekeningen aan burgemeester Carla Breuer tijdens de commissievergadering. Zij willen graag dat de Hoogvliet in de Postwijk blijft. | Foto: archief/ Nico Kuyt
Lida Leenen en Paula Kruit overhandigen de handtekeningen aan burgemeester Carla Breuer tijdens de commissievergadering. Zij willen graag dat de Hoogvliet in de Postwijk blijft. | Foto: archief/ Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Verkenning naar winkel in de Postwijk

Algemeen Sassenheim

Sassenheim • Is er ruimte voor dagelijkse voorzieningen in de Postwijk, zoals bakker, kruidenier of bezorgservice als Hoogvliet wel of niet vertrekt? Wethouder Bas Brekelmans gaat op verzoek van de raadscommissie Ruimte hierover een memo schrijven.

Door Nico Kuyt

De aanleiding is een petitie van wijkbewoners Lida Leenen en Paula Kruit. De Hoogvliet zit tot 2019 tijdelijk in de PostPromenade aan de Koetsiersweg, maar beide dames boden onlangs de gemeenteraad 2139 handtekeningen aan om de winkel daar permanent te behouden. Bij de bouw van de Postwijk 32 jaar geleden was sprake dat er zulke voorzieningen ook zouden komen. Die kwamen er niet en nu is zoiets strijdig met de gemeentelijke detailhandelsvisie. Die kiest ervoor om detailhandel alleen in de dorpskernen toe te laten zodat daar de winkels niet worden weggezogen en het centrum levend blijft. De plek van de tijdelijke Hoogvliet is ook gereserveerd voor woningbouw.

Onderzoek

Dat laat onverlet dat wel onderzocht kan worden naar de mogelijkheid voor voorzieningen op loopafstand, vond Maarten van Welie (CDA). De Postwijk vergrijst en er ligt tevens een verzorgingstehuis. Dat hoeft op zich geen supermarkt te zijn, maar kleinschalig en toegespitst op de vraag van de buurt. Ook Fred Koot (D66) wenste zo'n verkenning wel. En een discussie over buurtwinkeltjes en of er commercieel belang voor is, ging Bob Keeven (VVD) ook niet uit de weg, maar niet de supermarkten, anders blijft er weinig over in de centra. Op zijn beurt wees Joost van Doesburg (PvdA) op de afspraken die neergelegd zijn in de detailhandelsvisie. De gemeente moet een betrouwbare overheid zijn. Maar de buurtsuper in de buitenwijk, dat wilde Dion Piket (Trilokaal) juist wel. Hij meende dat het eigenlijk niet meer van deze tijd is om een supermarkt in het midden van het dorp te hebben. Daar kan best eens doorgesproken worden. Voor Pieter Janssen (ChristenUnie) hoefde al dat praten niet. Hij was voor het blijven van de supermarkt in de Postwijk. Wethouder Brekelmans toonde weinig enthousiasme. Hij benoemde dat een koerswijziging naar het toestaan van detailhandel buiten de centra, een lastig verhaal gaat worden. Het is ook strijdig met de eigen detailhandelsvisie en met grote waarschijnlijkheid zullen regio en provincie hier tegen zijn. Toch komt er een memo, waarover de commissie vervolgens gaat discussiëren. 

Uit de krant