Het Corso van de Bollenstreek vulde ook de straten in Teylingen met publiek. | Foto: Ingrid Langeveld
Het Corso van de Bollenstreek vulde ook de straten in Teylingen met publiek. | Foto: Ingrid Langeveld

‘Zoiets prachtigs moet je echt gezien hebben’

Algemeen

Kleurrijke bloemenpracht, wondermooie vernuftige praalwagens en fraai gedecoreerde luxe voertuigen, vrolijke muziek, swingende figuranten en vooral heel veel plezier. Dat kenmerkte ook dit jaar weer het succes van het Bloemencorso Bollenstreek, dat afgelopen zaterdag door de streek naar het centrum van Haarlem tufte. Duizenden, misschien wel een miljoen, mensen stonden langs de route, zonneschijn, een gure noordenwind en regen- en hagelbuien trotserend. 

Door Ingrid Langeveld

Ter hoogte van de Sint Pancratiuskerk staan drommen mensen, op verscheidene punten zelfs rijen dik. Een van hen is Sassenheimer Age Westerhoven. Met zijn camera maakt hij foto’s en filmopnames. ‘Zoiets prachtigs dit, eens in je leven moet je het gezien hebben.’ 

Van de vijftien praalwagens is corsowagen het Olifantenfestival van Corsogroep KAVB Hillegom, Haarlem en omstreken onder het enthousiaste publiek veruit favoriet, maar ook de corsowagen Changing Colors van Corsogroep KAVB Noordwijkerhout krijgt veel lof. De verbeelding van een krokodil met een nee-knikkende woest angstaanjagende kop met ronddraaiende ogen en een hapgrage bek is goed voor de tweede prijs. 

Show- en Marchingband Da Capo Lisse zorgt in Sassenheim voor enig oponthoud wanneer zij ter plekke een grappige act opvoert. ‘Ja, zo vallen er wel wat gaten in de stoet’, zegt een toekijker klappertandend. ‘Maar dat is ook iets van het mooie van het bloemencorso hé, niemand heeft haast.’ 

Teylingen groeit en bloeit

De praalwagen van de gemeente Teylingen - die het thema ‘Teylingen groeit en bloeit’ draagt - mag er ook zijn. De alleraardigst mooie bloemenarrangementen en het steekwerk zijn op zodanige wijze stijlvol uitgevoerd dat de wagen als geheel uitermate fraai tot zijn recht komt. 

Zoetjesaan rolt de bijna kilometer lange corsostoet langzaam verder. Als ook de laatste wagen van de bonte stoet verderop richting het noorden tuft en uit het zicht is verdwenen, valt de regen vergezeld met hagelstenen met bakken uit de lucht. 

Desondanks, ‘Het bloemencorso, dat moet je echt eens in je leven gezien hebben.’

Uit de krant