Afbeelding
Foto: remco out

Rijtest voor jonge automobilisten

Algemeen Teylingen

Jonge rijbewijsbezitters konden zaterdag 17 juni hun rijvaardigheid testen bij The DriveXperience, ook wel Praktijkdag voor Jonge Autorijders. De dag werd georganiseerd door de gemeentes Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijkerhout.

Foto en tekst Remco Out

The DriveXperience wordt door heel Nederland gehouden en wordt in deze regio gesubsidieerd door het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland. De praktijkdag bestond uit drie verschillende onderdelen. De spectaculairste was wel de Track Xperience, waarbij de deelnemer een onverwachte noodstop op een glad stuk weg moest maken. De Hillegomse wethouder Anne de Jong mocht voor de groep als eerst een noodstop uitproberen en dat ging niet helemaal goed. "Het was voor mij ook weer even wennen hoe het zat met je remweg als je een bepaalde snelheid rijdt. Ik vergiste mij en tikte de pion vol om, waarvoor ik eigenlijk stil had moeten staan", gaf De Jong toe.

De tweede module was de Road Xperience, waarbij drie deelnemers onder begeleiding van een coach de weg op gaan. Ieder wordt door de anderen inzittenden op hun rijstijl beoordeeld en er worden verbeterpunten aangegeven. De laatste module was de Xperience Xchange. Bij dit onderdeel was er een groepsdiscussie over de onderwerpen afleiding, alcohol en drugs. De beginnende bestuurders wisselde hier hun ervaringen uit en discussieerde over verschillende onderwerpen mee. Voor en na de praktijkdag kregen de jongeren een online test. Vooraf konden ze er achter komen wat voor bestuurder ze zijn en na afloop liet de test zien wat ze allemaal geleerd hadden tijdens de dag. Al meerdere jaren wordt deze DriveXperience gratis aan de jongeren aangeboden. "Jonge bestuurders zijn vaker betrokken bij ongevallen. Het is daarom belangrijk om de theorie op te halen en in praktijk te leren handelen op nat wegdek", vertelt De Jong.

Het bereiken van de jongeren is volgens de organisator Jaap van Steenbergen een hele opgave. "Via de media zijn jongeren moeilijk te bereiken, daarom is er besloten om iedereen in de leeftijdscategorie met een rijbewijs een persoonlijke brief vanuit de gemeente te sturen." Dat heeft geholpen, want de dag zat met 37 bestuurders bijna vol.

Uit de krant