De bewoners van de Bernardus in hun nieuwe huiskamer. | Foto: pr.
De bewoners van de Bernardus in hun nieuwe huiskamer. | Foto: pr.

Bernardus start met de volgende fase van de verbouwing

Algemeen Sassenheim

Sassenheim • Woonzorglocatie Bernardus zit nog midden in een grote verbouwing. Begin februari is de start van de volgende fase: het moderniseren van de afdeling Teylingen. Het aanleggen van de nieuwe belevingstuin staat gepland in mei.

Nadat eerder afdeling Dever en de entree waren verbouwd, is in december 2016 ook Ter Leede opgeleverd. Alle 31 woningen van de bewoners op de begane grond van Bernardus hebben een nieuwe vloerbedekking, gordijnen en een schilderbeurt gekregen. Ook de gangen zijn helemaal vernieuwd. De nieuwe verlichting zorgt overdag voor veel licht en 's nachts flink gedimd licht, wat is aangebracht om het dag- en nachtritme te stimuleren. De drie huiskamers hebben een keuken waar gezamenlijk wordt gekookt.

Verbouwing Teylingen

Op dinsdag 31 januari en woensdag 1 februari verhuizen 30 cliënten van de de huidige revalidatie-afdeling Teylingen van Bernardus naar Mariënhaven in Warmond. Daar wordt een deel van het bestaande verpleeghuis verbouwd tot revalidatiecentrum. Hier worden de revalidatieafdelingen van Bernardus en Van Wijckerslooth samengevoegd.

Meteen na de verhuizing start op donderdag 2 februari in Bernardus de verbouwing van afdeling Teylingen. Net als bij Dever en bij Ter Leede krijgen alle kamers van de bewoners, de gangen en de huiskamers een fraaie facelift. Zodra de verbouwing van Teylingen klaar is, naar verwachting rond half april, komen onder andere de bewoners van Ter Leede daar wonen. Die gaan dus een etage omhoog.

De vrijgekomen appartementen op de begane grond zijn bestemd voor mensen die op jonge leeftijd dementie krijgen. Zij verhuizen begin mei uit Mariënhaven naar hun nieuwe woning op Ter Leede.

Belevingstuin

De bestaande tuin rond het oude verpleeghuis van Bernardus wordt omgevormd tot een belevingstuin. Het is onderdeel van het plan van tuinarchitect Ruud Aanhane uit Warmond. De belevingstuin wordt een besloten tuin voor de 93 bewoners met dementie. Marente financiert de maatregelen om de veiligheid in de tuin. Voor inrichting, bijvoorbeeld paden van asfalt, maar ook de moes- en vlindertuin zijn inmiddels de eerste fondsen aangeschreven.

Wandelrondje

Het andere deel van het plan is de aanleg van een wandelpad richting de Mecklenburg. Daar staat nu nog een muur, maar in het deelplan wordt daar een deel van weggehaald voor een doorgang, zegt Leo Bellekom, manager zorg Bernardus: "Zo ontstaat er een wandelrondje voor onze 55 bewoners die niet dementerend zijn. Voor dat plan spreek ik deze week met een aantal fondsen om eerst te zien of er financieel draagvlak is. Zodra dat wordt bevestigd, gaan we naar de gemeente en omwonenden om het plan te bespreken."

Uit de krant