Logo deteylinger.nl
<p>Schrijver en diplomaat Hans Akerboom overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan Arjan Erkel, de Nederlander die 607 dagen in Dagestan ontvoerd is geweest. | Foto: pr.</p>

Schrijver en diplomaat Hans Akerboom overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan Arjan Erkel, de Nederlander die 607 dagen in Dagestan ontvoerd is geweest. | Foto: pr.

(Foto: pr.)
Voorhout

Diplomaat schrijft spannende thriller over vermiste Nederlander in Jemen

Voorhout • Hans Akerboom, wonend in de wijk Hooghkamer, heeft de spannende diplomaten thriller ‘Nederland Vermist. Een diplomatiek complot in Jemen’ geschreven. Sinds 2000 werkt Akerboom voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en woonde op bijzondere plekken in de wereld.

Zo werkte hij op de Nederlandse ambassade in Jemen, Ethiopië, Angola, Singapore en Afghanistan. Momenteel is hij de consul-generaal voor Nederland in Erbil, de hoofdstad van de Koerdische Autonome regio in Irak. In Afghanistan, waar hij voor zijn veiligheid twee jaar in een compound verbleef, begon hij met het schrijven van dit boek. Het is pure fictie, maar uiteraard zijn Akerbooms’ eigen ervaringen op de ambassades verwerkt. Het is zondermeer een spannend boek geworden over een vermissingszaak in een land vol stammen en terroristen.

'Het wereldje'

Hoofdpersoon uit zijn boek verdient de kost om vermiste personen op te sporen en hij neemt een goedbetaalde opdracht aan om naar het door burgeroorlog geteisterde Jemen te gaan om daar een vermiste Nederlander te zoeken. In Jemen houdt de Nederlandse ambassade zich ook met de vermissingszaak bezig en een diplomaat wordt het aanspreekpunt van de hoofdpersoon. In Jemen en in het diplomatieke wereldje wordt snel duidelijk dat niets is wat het lijkt. Onvermoede persoonlijke relaties en de duistere kant van de Jemenitische stammencultuur worden gaandeweg zichtbaar. Ook Al-Qaeda blijkt nog actief in Jemen. De dreiging neemt snel toe en de hoofdpersoon komt meer en meer in het nauw.

Fictie

De eerste plaatsing voor Hans Akerboom als diplomaat was in Jemen. In 2000 begon hij daar op de ambassade in een periode dat er veel ontvoeren en terroristische aanslagen waren. Jaren later heeft hij aan de hand van zijn dagboekfragmenten dit spannende boek geschreven, met een interessante kijk op het leven van een Nederlandse diplomaat in een land van stammen en terroristen. “Mijn boek is puur fictie maar ik heb wel allerlei elementen uit mijn leven erin laten terugkeren. Niet alleen mijn kennis van Jemen, maar ook mijn ervaringen als diplomaat op verschillende ambassades in oorlogsgebieden.”

Opbrengst voor Free a Girl

De afgelopen twee jaar werkte hij in Afghanistan waar hij zonder familie op een compound woonde. Hans Akerboom: “Ik kon in de avond gaan Netflixen of wat voor mezelf gaan doen. Ik ben toen begonnen met schrijven en zat elke avond achter mijn computer. Mijn ervaring van een onbekend land als Jemen kon ik mooi voor mijn boek gebruiken. Een uitgever vond mijn manuscript zo spannend en bijzonder dat zij het graag wilde uitgeven. Het eerste exemplaar mocht ik in de Jemenitische ambassade in Den Haag aan Arjan Erkel overhandigen, de Nederlander die ooit langdurig in gevangschap in Dagestaan had doorgebracht. Arjan is een van de initiatiefnemers van de stichting ’Free a girl’, een organisatie tegen kinderprostitutie. Ik hoef niet aan het boek te verdienen en ik draag mijn boekopbrengst graag bij aan zijn stichting”.

Het boek is een aanrader voor lezers die van spanning en buitenlands avontuur houden. Akerboom besloot: “Het is mijn eerste roman en het was een intensief schrijfproces. Ik heb altijd al een boek willen schrijven en nu is dat dan werkelijkheid. En ik vind het geweldig dat de eerste recensies al zeer lovend zijn.”

‘Nederlander Vermist, een diplomatiek complot in Jemen’ is online en bij de boekhandel verkrijgbaar.

Meer berichten