Afbeelding
Foto: pr

Conny ruimt op met ‘Teylingen Schoon’

Algemeen

Conny Koster woont in Sassenheim en was in haar werkzame leven activiteitenbegeleider, daarnaast werkte ze jarenlang als vrijwilliger voor De Luisterlijn. Nu is ze sinds drie jaar een actieve zwerfafvalraper.

Via Teylingen Schoon kreeg ze handschoenen, een grijper en een omgebouwd golfkarretje, op maat gemaakt door het Repaircafé, zodat ze niet met zware zakken hoeft te sjouwen. Met een enthousiaste groep volwassenen en kinderen trekt zij iedere eerste zaterdag van de maand eropuit om haar dorp schoner te maken. Net als de anderen loopt ze ook geregeld rondes in haar eentje. Conny gebruikt de app HelemaalGroen om haar routes te registreren, zo laat ze zien waar ze geweest is.

Zes keer per jaar hebben de wethouder, de afvalcoach en Teylingen Schoon overleg over de aanpak van zwerfafval. Daardoor is onder andere aangescherpt dat bedrijven verplicht zijn de omgeving rond hun bedrijf schoon te houden. De wethouder kijkt mee in de groepsapp om te kunnen volgen wat er speelt. 

De gemeente is blij met haar zwerfafvalrapers en organiseerde in december een etentje om hen te bedanken. Daar werden mooie verhalen verteld over bijzondere gevonden voorwerpen. Conny en collega Lia vonden ooit een bundeltje kleren in de bosjes met een T-shirt en een schort met bedrijfslogo van een bekende uitspanning. Dit bleek van een werknemer te zijn die na een cafébezoek niet meer wist hoe ze thuisgekomen was.

Conny heeft de wethouder gevraagd om een vaste plek voor gevonden voorwerpen in de drie dorpskernen te creëren waar iedereen verloren spullen terug kan vinden zoals knuffels, wanten, sjaals, schoenen etc. Wat zou ze dat graag voor het eind van dit jaar gerealiseerd zien.

Hoe HelemaalGroen werkt

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de HelemaalGroen-app wanneer je een schoonmaakronde start, dan wordt jouw afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen maakt het lijntje weer groen. Je ziet je eigen route én die van deelnemers uit het hele land op www.helemaalgroen.nl

In ons land zijn nu 14.234 deelnemers actief. Iedereen kan meedoen: jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Je bepaalt zelf de route, dan verveelt het nooit. In Teylingen zijn nu 38 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen.

Uit de krant