Wethouder Heleen Hooij en Jan Westerbeek onthullen het 'Uilenbankje.' | Foto: Jonah van den Oever
Wethouder Heleen Hooij en Jan Westerbeek onthullen het 'Uilenbankje.' | Foto: Jonah van den Oever
Foto’s

Uilenbankje in Boerhaavetuin feestelijk onthuld

Algemeen

Vorig jaar zomer vond zich tijdens storm Poly een klein drama plaats. De grote (poortwachter) Linde, die al ruim honderd jaar naast de Boerhaavetuin stond, waaide toen noodlottig om. Wethouder Heleen Hooij van de gemeente Teylingen besloot toen om in plaats van te treuren, inventief te zijn. Ze vroeg aan Tommy Carving Houtsculpturen om met de boom aan de slag te gaan. Na een hoop werk was het bankje klaar en zodoende vond de feestelijke onthulling plaats.

Door Jonah van den Oever

Het van lindenhout gemaakte bankje heeft aan de ene kant het hoofd van Hermanus Boerhaave en aan de andere kant een uil. De uil staat symbool voor de wijsheid van de uit Voorhout afkomstige arts, botanicus, onderzoeker, scheikundige en anatoom. Zijn motto, die ook in de Boerhaavetuin te vinden is op een steen, luidt ‘’Simplex sigillum veri,’’ vrij vertaald: eenvoud is kenmerk van het ware. 

Dit bankje sluit volgens wethouder Hooij perfect aan bij deze lijfspreuk: ‘Het Uilenbankje in deze tuin is mooi in zijn eenvoud. Je kunt op het bankje simpelweg even heerlijk tot rust komen in de rust die deze prachtige tuin uitstraalt.’

Geheel

Wethouder Hooij onthulde samen met Jan Westerbeek, voorzitter Stichting het Boerhaavehuis, het Uilenbankje. Stichting Boerhaave maakt zich o.a. hard voor het onderhoud van het Boerhaavehuis, en de bijbehorende tuin.

Daar zit een hoop werk in. ‘Iedere maandagochtend zijn wij met tien man aan de slag om de tuin te onderhouden, het hele jaar rond.’ Hij is dan ook erg blij met de komst van het Uilenbankje. ‘Een prachtige toevoeging aan de tuin. Vanaf het bankje heb je een prachtig zicht op het huis en al het groen, een heerlijke plek om even te bezinnen.’

Inspiratie

De kunstenaar van dit Uilenbankje heeft al eerder zo’n bankje gemaakt van een grote boom in Lisse. Deze staat sinds maart 2021 aan de Stationsweg bij Keukenhof. Dit bankje heeft wethouder Hooij geïnspireerd om van de omgewaaide boom een bankje te maken. Het hek waar de boom op viel, moet nog hersteld worden.

Er is inmiddels op de oude plek van de boom een nieuwe geplant, maar dankzij het bankje is de iconische boom nog steeds aanwezig. Nu dus in de Boerhaavetuin.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant