Afbeelding
foto

Bijzondere kaart van Warmond na honderd jaar uit lijst en op het web - met video

Historie

Warmond • Even is het muisstil in de hal van Huys te Warmont als restauratoren Alexandra Nederlof en Edith Greuter voorzichtig de pre-kadastrale kaart van de heerlijkheid Warmond uit 1667 uit de lijst halen. Na honderd jaar is de kaart, gemaakt door Johan Dou(w), even zonder bescherming van het glas te bewonderen. Na het schoonmaakwerk is de kaart op dinsdag 10 april gedigitaliseerd.

"Zo is de kaart voor iedereen zichtbaar," legt André van Noort van het Historisch Genootschap Warmelda uit. Op initiatief van het genootschap werd geld ingezameld om de reiniging en digitalisering te bekostigen. Bij de Albert Heijn bracht de statiegeldactie 1.100 euro op. De leden van Warmelda legden de rest van de benodigde 3.000 euro bij. "Binnen een week na de oproep hadden we het bedrag," zegt Van Noort. "Het geeft aan dat het leeft in het dorp." Ook de eigenaar, de stichting Huys te Warmont verleende graag de medewerking. "Zij willen ook graag dat iedereen voor een breed publiek beschikbaar maken."

Kaart vertelt veel

De pre-kadastrale kaart uit 1667 is de eerste kaart met een compleet overzicht van het dorp. Eerdere kaarten van Warmond zijn er wel, maar daarop staan slechts delen van het dorp. Het doel van de kaart van Dou(w), die in opdracht van Johan van Wassenaer, heer van Warmond, de kaart vervaardigde, was de inning van de grondbelasting te verbeteren. De kaart is zeer gedetailleerd. Zo zijn de huizen goed te zien. Ieder perceel bevat een nummer in Romeinse cijfers en een nummer in Arabische cijfers. De Romeinse cijfers corresponderen met de namen van eigenaren in een register, dat in het Huisarchief Warmond berust. De Arabische cijfers geven de oppervlakten in roeden weer. "Zo'n kaart vertelt iedere keer dat je er naar kijkt, ontzettend veel," zegt Van Noort. Onder andere de Oude Toren, een aantal boerderijen en de locatie van handelen; het kasteel Huys te Warmont zijn terug te vinden.

Online te bewonderen

Op dinsdagochtend heeft een gespecialiseerd bedrijf de kaart van de muur gehaald, in het trapgat waar het al jaren hing. Daarna hebben restauratoren Nederlof en Greuter de kaart schoongemaakt. 's Middags digitaliseert Jessy Visser uit Amsterdam de kaart, die ervaring heeft met het digitaliseren van grote objecten. Daarvoor wordt een kleine studio in het Huys te Warmont opgebouwd. Van de kaart worden verschillende opnamen gemaakt, die na afloop aan elkaar gemaakt worden tot er één bestand ontstaat. Op de websites van Warmelda en van Erfgoed Leiden en Omstreken - waar in dit project mee wordt samengewerkt- is de kaart binnenkort te bewonderen.

Aan het einde van de dag ging de kaart weer terug aan de muur. In dezelfde lijst, klaar voor de volgende honderd jaar en voor altijd digitaal vastgelegd. 

Bekijk hier hoe de pre-kadastrale kaart uit de lijst wordt gehaald om de digitalisering te realiseren:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant