De naam van de NS-locomotief 1719 wordt onthuld. | Foto: pr.
De naam van de NS-locomotief 1719 wordt onthuld. | Foto: pr. Foto: pr.

Station Voorhout 25 jaar

Historie Voorhout

Voorhout • Dinsdag 1 maart 2022 is het precies 25 jaar geleden dat er in Voorhout weer een halteplaats kwam voor stoptreinen op de lijn Haarlem-Leiden. In 1997 arriveerde de eerste stoptrein, getrokken door locomotief 1719, op het nieuwe station Voorhout.

Bestuurd door de Voorhoutse machinist Rik van Wieringen werd de trein in Voorhout ontvangen door de toenmalige burgemeester, mevrouw De Goeij. Na aankomst werd ook de nieuwe naam van de locomotief onthuld, ‘Voorhout’. Daarmee behoort Voorhout tot een select aantal gemeenten die vernoemd zijn in het materiaal van de Nederlandse Spoorwegen. Intussen is de 1700-serie van NS-locomotieven buiten dienst gesteld en is de locomotief Voorhout tot schroot verwerkt. 

De geschiedenis van de halte Voorhout, van eind 19e eeuw tot september 1944 en daarna van 1997 tot vandaag kan nagelezen en -geplozen worden in artikelen, fotoboeken en archieven van de Historische Kring Voorhout (HKV). In een vitrinekast staat het miniatuurmodel van de locomotief 1719 met het dorpswapen te pronken. Op woensdag 9 maart is het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat van 14.00 tot 16.00 uur weer voor iedereen, lid of geen lid, toegankelijk. Iedere geïnteresseerde in de treinenloop en de algemene geschiedenis van Voorhout is dan van harte welkom. Tijdens dit HKV-café worden bij een kop koffie verhalen verteld en uitgewisseld. Natuurlijk kan er in de bibliotheek in boeken gebladerd worden. Er wordt beeldmateriaal getoond over het Voorhout van weleer. Films van Voorhout in vroeger tijden worden getoond op het grote scherm en er zijn veel foto’s in albums.

Uit de krant