Afbeelding
Foto: pr.

JoJo wil in Het Bolwerk aan de Menneweg

Politiek Sassenheim

Sassenheim • De JoJo heeft een nieuwe locatie nodig. En die ziet de ontmoetingswerkplaats op de locatie van basisschool Het Bolwerk aan de Menneweg, die op den duur vrijkomt met het afronden van de scholencarrousel.

Door Nico Kuyt

“Een zeer kansrijke toekomst voor de voortzetting van De JoJo. Na de sloop van ons huidige pand aan het Hortusplein en de genoodzaakte verhuizing, geeft dit gebouw ons alle mogelijkheden om hier in korte tijd en zonder al te ingrijpende verbouwingen, praktisch en direct weer aan de slag te kunnen met wat we tot dusver hebben opgebouwd”, zo leest een mail van De JoJo aan de gemeenteraad. 

“De indeling, functionaliteit en ook de bestemming van dit maatschappelijk vastgoed is reeds geschikt in de huidige vorm en geeft ons bovendien nog meer mogelijkheden om ons verder te ontwikkelen. Het gebouw heeft als groot voordeel dat het gelijkvloers is en toegankelijk voor mindervaliden en voldoet reeds aan de veiligheidseisen vanuit de huidige functie. Ook de specifieke locatie, juist in deze wijk, net buiten het centrum en nabij de huidige JoJo, is voor ons een perfecte plek voor interactie met de omgeving”, aldus JoJo.


Werkplaats

De JoJo is een ontmoetingscentrum onder de noemer “werkplaatswinkel”. Een plek, nu nog in de voormalige Hoogvliet, die stimuleert om duurzamer te leven, met een weggeefwinkel, repaircafé, meubel- en fietsreparaties en dergelijken. Het bewonersinitiatief is in 2016 ontstaan vanuit de Stichting Repair Cafe Teylingen. 

“Over enige tijd zal ons huidige onderkomen aan het Hortusplein gesloopt worden en wat we hier hebben opgebouwd, willen we graag voortzetten op een andere locatie. Dit is voor ons een enorme uitdaging, waarbij we de afgelopen jaren al meerdere voorstellen en plannen voor een nieuwe locatie hebben onderzocht en uitgewerkt”, geeft JoJo aan. 

Een goede samenwerking met de gemeente Teylingen op dit moment van groot belang. Ook om door te kunnen pakken op de succesvolle pilots waar ze de afgelopen periode aan mee hebben gewerkt.


Multifunctioneel

JoJo wil in Het Bolwerk de exploitatie en het beheer van het gebouw op zich nemen, om zo te komen tot een multifunctionele accommodatie. Hier kunnen de huidige activiteiten voortgezet worden en mogelijkheden bieden aan andere initiatieven, verenigingen en organisaties met een ruimtevraag. 

“De verschillende lokalen en ruimtes zijn qua indeling en sfeer ideaal voor de diverse afdelingen en activiteiten, onder andere een ontmoetingsplek met koffiecorner en ruimte om samen te eten. De Weggeefwinkel, het Repaircafé, fietsenwerkplaats, houtwerkplaats met dagbesteding door GGZ Rivierduinen, workshopruimte met onder andere het upcycle naaiatelier, openbare werkplaatsen voorzien van gereedschap en/of faciliteiten, een gereedschap bibliotheek, huiskamer voor spreekuren als het Steun- en informatiepunt van Lumen en overleg/vergaderruimte, een plek voor culturele en creatieve expressie met onder andere een makerspace en fotostudio, maar ook ruimte die multifunctioneel inzetbaar blijft en ook door anderen kan worden gebruikt.

Het schoolplein is van toegevoegde waarde en biedt voor ons nieuwe kansen om ook op het gebied van groen, biodiversiteit, klimaatadaptatie en natuureducatie mooie samenwerkingsverbanden aan te gaan met reeds bestaande organisaties, vrijwilligers als de tuinambassadeurs en bijvoorbeeld initiatieven als een buurttuin te faciliteren. We vervullen ook hier in de toekomst onze belangrijke functie als een brede algemene voorziening voor kwetsbare inwoners uit de Maatschappelijke Zorg en zetten onze taken vanuit het Circulair Ambachtscentrum voort. 

Door een diversiteit aan functionaliteit en aanbod en vanuit de inzet, de behoefte en de kracht van de samenleving creëren we met elkaar een inspiratievolle plek, waar we naast het sociale en maatschappelijke aspect, ook aanjager zijn van duurzaamheid, de circulaire economie en het stimuleren van actief burgerschap en zo een sterke, vitale gemeenschap”, aldus JoJo in een brief aan de gemeenteraad.

Uit de krant