Invaller Thomas Tiggelman pakt zijn doelpunt mee.
Invaller Thomas Tiggelman pakt zijn doelpunt mee. Foto: pr./René van Dam

TOP wint playoffs en treft PKC in volgende ronde

Sassenheim • Door twee overwinningen op Blauw-Wit heeft TOP/LITTA zich geplaatst voor de volgende ronde play-offs. Op woensdag werden de bezoekers met 21-12 verslagen. Afgelopen zaterdag ging TOP op bezoek in Amsterdam, en werd het een doelpuntrijke wedstrijd. Door de 28-35 overwinning gaat TOP naar de halve finale, waarin het PKC treft.

Vooraf gaf coach Bas Harland op woensdag aan dat TOP vooral verdedigend de baas moest zijn en dat daar de basis voor de winst zou liggen. En dat lukte, TOP liet Blauw-Wit niet in het spel komen, voorkwam herhaling van schoten en vooral de TOP-mannen waren hun tegenstanders in de rebound de baas. Stan Postma speelde weer een puike wedstrijd en zoals al eerder opende hij ook nu weer de score. Hij zou tot Player of the Match worden gekozen. Doelpunten waren schaars en na 15 minuten spelen stond het pas 4-1. Blauw-Wit kwam terug tot 4-3. Tim Flokstra, die de laatste weken niet alleen veel rebounds pakt, maar ook steeds beter staat te schieten, benutte de ruimten, maar toch bleef het scoren moeizaam gaan. Er waren wel genoeg kansen, het duurde echter lang voordat de organisatie goed stond. De schotpercentages waren veel te laag. Blauw-Wit had daarom wel kansen om dichterbij te komen, maar door het strakke verdedigen van TOP en ook wat pech lukte dit niet. Met 10-5 gingen de ploegen de rust in.

Na rust opende Jet Hendriks, die weer een ijzersterke wedstrijd speelde, de score. Pas na 12 minuten spelen kon de tweede TOP-goal genoteerd worden, Blauw-Wit kon hiervan niet profiteren. Invaller Thomas Tiggelman scoorde met 1 hand de mooiste goal van de wedstrijd en daarmee de 19-11. Met een afstandsschot en daarmee haar 500e goal in de Korfbal League bepaalde Barbara Brouwer de eindstand op 21-12. Toch nog een ruime overwinning, zeker verdiend, maar wel heel moeizaam qua spel en score.

Schuiling en Pikaar terug in tweede wedstrijd

Hoe anders was het in de tweede play-off wedstrijd op de zaterdagavond, met Julia Schuiling weer in de basis. Dat het beter moest was de ploeg zich goed bewust. De wedstrijd begon vanaf de eerste seconde lekker, binnen 11 seconden hadden zowel Blauw-Wit als Tim Flokstra al gescoord. TOP liep vervolgens snel uit naar 1-4. Hierna ging de wervelwind even liggen en kon Blauw-Wit terugkomen tot 3-4. Het duurde wel even voor TOP daar het antwoord (en schot) op had gevonden. De energie waarmee beide ploegen speelden was heerlijk om te zien. TOP wilde het duidelijk in twee wedstrijden beslissen om zo wat extra rust in te bouwen voor de wedstrijden die op het programma staan. Blauw-Wit wilde de huid zo duur mogelijk verkopen en liet zich geen moment uit de wedstrijd spelen. Na 10 minuten spelen was daar eindelijk weer de rentree van Nick Pikaar. Hij had maar twee schoten nodig om trefzeker te zijn. Bij 8-8 kwam Blauw-Wit op gelijke hoogte en kwam na de 9-9 zelfs op (de enige keer) voorsprong. Dit was het sein voor TOP om een tandje bij te schakelen. Celeste Split zette de run van 7 goals op rij in en met een hoog afrondingspercentage op het afstandsschot liep TOP uit naar 10-16. Vooral de 10-16 van Tim Flokstra na een weergaloze combinatie met vakgenoot Mick Snel was geweldig om te zien. Blauw-Wit bleef wel strijd leveren en had bij rust de achterstand weer teruggebracht tot 16-19.

Na rust kwam liep TOP gemakkelijk uit, maar Blauw-Wit gaf niet op en kwam toch weer terug tot 21-23. Zoals al zo vaak dit seizoen scoorde Jet Hendriks, die haar 200e wedstrijd speelde, op belangrijke momenten. De 22-24 leek vervolgens nog heel even een kantelpunt in de wedstrijd te worden, maar Stan Postma zorgde voor de belangrijke 22-25, waardoor de ban definitief was gebroken. TOP scoorde vervolgens weer vijf keer op rij. Dit gat kreeg Blauw-Wit niet meer gedicht. TOP won verdiend met 28-35, maar de complimenten gingen ook naar Blauw-Wit, dat er ook een mooie wedstrijd van had gemaakt.

Halve finale en finale

De tegenstander in de tweede ronde van de play-offs is PKC uit Papendrecht, dat in twee moeizame wedstrijden te sterk was voor DVO. De eerste wedstrijd van de volgende ronde play-offs is op zaterdag 3 april bij PKC, de terugwedstrijd in sporthal De Korf staat gepland op zaterdag 10 april. Mocht er een beslissingswedstrijd noodzakelijk zijn, dan zal deze dinsdag 13 april plaatsvinden bij PKC. De winnaar van deze “Best of Three” speelt zaterdag 17 april de finale van de Korfbal League in Ahoy.