Logo deteylinger.nl
Drie generaties Mosseveld aan de Teylingerlaan. | Foto: pr.
Drie generaties Mosseveld aan de Teylingerlaan. | Foto: pr. (Foto: pr.)
Voorhout

Drie generaties kruidenier Mosseveld aan de Teylingerlaan

  Historie

Voorhout • Veel middenstanders hebben het momenteel moeilijk, maar de ouderwetse kruidenier maakt deze crisis niet meer mee. Al enkele decennia geleden hebben de dorpskruideniers, winkels in grutterswaren of koloniale waren en comestibles zoals dat destijds heetten, de deuren gesloten. Supermarkten, waar de klant zelf de voorverpakte artikelen kiest en bij een kassa afrekent, hebben hun klanten overgenomen. De Historische Kring Voorhout (HKV) vertelt in Dwars Op de geschiedenis van kruidenier Mosseveld met zijn winkel aan de Teylingerlaan in Voorhout. Een familiewinkel, of eigenlijk gezinswinkel, waarin alle gezinsleden meewerken om de zaak te laten draaien en te houden.

Het grootste deel van de afzet wordt aan huis bezorgd nadat de kruidenier eerder op bezoek is geweest om ‘te horen’ aan welke zaken behoefte is. Vervolgens worden deze artikelen verzameld en bezorgd, eerst met een transportfiets, later met een bakfiets en uiteindelijk met een bestelauto. De rekening volgt later en wordt in stukjes en beetjes betaald. Mogelijk wordt ie helemaal voldaan als de kinderbijslag is ontvangen, of door de kleine bollenkwekers op 1 november, als de geleverde bollen betaald zijn. In de jaren na de oorlog fungeerde de gemiddelde middenstander als bank waar, weliswaar kleine, kredieten werden verstrekt.

Veel concurrentie

Een kruidenier in het buurtschap Teylingen heeft natuurlijk zowel klanten in Voorhout als in Sassenheim. Er is ook nog een klantenkring in andere dorpen als het bezorging betreft. Maar de concurrentie is groot. Een halve eeuw geleden waren de kruidenierswinkels dik gezaaid. Namen als W. Borst, G. van Egmond, Cor van Goeverden, J.A. Mathôt, G. Maurits, J. van Nieuwkoop, Koos Oudshoorn, de weduwe D. Roosa en W. Zijerveld zijn collega en concurrent van Henk Mosseveld. Maar ook uit onverwachte hoek is er concurrentie. C. van Velzen van café Eigenzorg aan het Soldaatje is ook nog leverancier van grutterswaren. Zo wordt met de lokale kruideniers ingeschreven voor de levering van de kindertraktaties tijdens Koninginnedag bij zowel de Oranjevereniging van Sassenheim als van Voorhout.

Dwars op

Maar in 1973 komt er een einde aan de kruidenierswinkel van Mosseveld. Henk jr. gaat in dienst bij een groothandel en wordt nog later bedrijfsleider bij de Dagmarkt. In Dwars Op 68, de uitgave van het voorjaar van 2020, die binnenkort bij de leden van de HKV op de mat valt, staat de geschiedenis van drie generaties Henk Mosseveld aan de Teylingerlaan beschreven.

Meer berichten