Kledingtransport gestrand in Polen | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Vrijwilligers laden de in totaal 556 dozen in voor het kledingtransport naar Oekraïne. | Foto: pr./Henk Maat
Vrijwilligers laden de in totaal 556 dozen in voor het kledingtransport naar Oekraïne. | Foto: pr./Henk Maat (Foto: pr./Henk Maat)
Sassenheim

Kledingtransport gestrand in Polen

Sassenheim • Medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef hebben op donderdag 23 januari een kledingtransport voor Oekraïne geladen, maar het transport is niet verder gekomen dan Glogow in Polen.

Nadat in november van het afgelopen jaar een kledingtransport naar Roemenië is gegaan zijn medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef kleding blijven uitzoeken voor het volgende transport, namelijk voor Oekraïne. Binnengebrachte kleding wordt in 'Le Depot', de voormalige gymzaal aan de Kagerdreef, nagekeken, gesorteerd en ingepakt in bananendozen en verhuisdozen. De bewoners en vrijwilligers van Verpleeghuis De Wilbert in Katwijk aan De Rijn hebben gehaakte en gebreide dekens ingeleverd. Voetbalvereniging Ter Leede heeft hun oude doelnetten en ballen gebracht voor de vereniging in Gát. Alle ingepakte dozen worden in de hal tijdelijk opgeslagen.

Kleding en medische artikelen

Op donderdag 23 januari stond er om negen uur een trailer voor de deur van Kringloopwinkel Op Dreef om beladen te worden voor Oekraïne met in totaal 556 dozen met kleding, medische artikelen en incontinentiemateriaal. Deze keer stonden er ook 30 sets (tafeltje en stoeltje) schoolmeubilair klaar om geladen te worden voor de kleuterschool in Gát en een elektronisch orgel voor het kerkelijk centrum in Kigyós.

Gewijzigde procedure

De trailer is via Duitsland en Polen op weg gegaan naar Beregowo in Oekraïne. De volgende dag kwam in Sassenheim het bericht binnen dat dit transport toch niet meer welkom was omdat de voorschriften voor de invoer van hulpgoederen onlangs waren gewijzigd. De reden was dat de opgestelde documenten niet meer konden worden aangepast en de gevolgde procedures in Oekraïne waren niet herstelbaar. De trailer met goederen stond inmiddels bij de Pools-Oekraïense grens en kon figuurlijk gezien niet meer vooruit of achteruit. Niet meer vooruit omdat het kledingtransport een deellading was van een transport naar Oekraïne en de gehele lading op de vrachtbrieven stond. Niet meer achteruit omdat het kledingtransport inmiddels in Polen stond en het een kostbare zaak zou worden de kleding weer terug naar Nederland te brengen. Ook het transporteren van deze lading naar Tileagd in Roemenië was niet mogelijk.Vergelijkbaar goed doel

Na overleg met de expediteur is toen besloten een vergelijkbaar goede doelen organisatie te zoeken in Polen. Deze organisatie is in de plaats Glogow in Polen gevonden en heeft de naam: Misja Humanitarna Nadzieja.
Kringloopwinkel Op Dreef heeft deze organisatie de hele lading cadeau gedaan, waar ze natuurlijk heel blij mee waren. Zij zouden de lading zelf uit de vrachtwagen halen en tijdelijk opslaan alvorens te verdelen. Bij elkaar vertegenwoordigd deze lading namelijk heel veel bruikbaar materiaal voor arme mensen.

Nieuwe voorschriften

Na het weekeinde werden ook de nieuwe voorschriften voor hulptransporten naar Oekraïne ontvangen. Na bestudering van de voorschriften is gebleken dat deze voor kledingtransporten onwerkbaar zijn. Kringloopwinkel Op Dreef heeft daarom tijdelijk het vizier op Roemenië gezet, zolang de spelregels voor hulptransporten naar Oekraïne niet zijn aangepast.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>