
Voorhout • Een dagje geen vlees eten hoort er tegenwoordig bij. Marjolijn Balk bedacht met To Maat een verse vegetarische burger, zoveel mogelijk gemaakt van lokaal geteelde groente. Inmiddels verkoopt ze zo'n 3.000 burgers per maand aan de horeca en bij slagers en groentewinkels. Volgende week hoort ze of ze in de finale van de Duurzaamheidsprijs staat.
De wind waait flink, maar op het picknickbankje aan de Leidsevaart is het toch goed toeven. De zon breekt af toe door de wolken heen, het is er aangenaam. Marjolijn Balk haalt twee knalrode bietenburgers uit haar tas. "Dat leuk mij wel zo leuk, zie je meteen waar we over praten," lacht ze. Ze heeft de locatie voor het interview niet voor niets voorgesteld. Op het stuk land in de buurt groeien de bieten, flespompoenen, uien en knolselderij, die de basis vormen voor haar burgers.
Nog te vroeg
De eerste kennismaking met vegetarisch eten was zo'n dertig jaar eerder, toen haar zus besloot vegetariër te worden. "Dat was in die jaren niet heel normaal. Maar mijn moeder wilde er wel in mee en dus aten wij ook regelmatig vegetarisch," herinnert ze zich. "In de supermarkten was nog weinig te krijgen, en dus kocht mijn moeder een kookboek uit de jaren'70. Een van de recepten uit dat boek vormt uiteindelijk ook de inspiratie voor mijn burgers."
Pure ingrediënten
Inmiddels verkoopt Marjolijn met To Maat zeven vegetarische burgers en één vegan seizoensburger. De bietenburger, pompoenburger, spinazieburger, kaas-uienburger, bloemkoolburger, geplukte zwam en spekloos zijn de zeven varianten. De groenteburgers van To Maat zijn uniek, want er zijn geen conserveringsmiddelen toegevoegd. Alle ingrediënten zijn puur. Het is de reden dat de burgers de vriezers bewaard worden. Marjolijn: "Als je in de koeling legt, worden ze droog en blijven minder lang goed. Onze burgers zijn vers gevroren, waardoor smaak en vitaminen behouden blijven."
De basis van elke burger is haver. Marjolijn: "Haver bevat van nature weinig gluten. De vezels zorgen voor een verminderde kans op hart- en vaatziekten." Een gezond alternatief dus voor mensen met bijvoorbeeld diabetes, die wel een stukje 'vlees' op hun bord willen hebben.
Lees het hele interview in De Teylinger van woensdag 15 juli.
-
Muzikale felicitaties voor eindexamenkandidaten door Crescendo
6:00
-
Cok van Steijn erelid bij afscheid als voorzitter HKV
1 dag geleden
-
Eerste Gala-veiling Adest Musica levert 55.000 euro op voor nieuwe uniformen
2 dagen geleden
-
2 dagen geleden
-
3 dagen geleden
-
4 dagen geleden
-
Webinar Creatief opvoeden met een kleine beurs
5 dagen geleden
-
5 dagen geleden
-
Luchtkussen Festival zoekt vrijwilligers
6 dagen geleden
-
6 dagen geleden
-
7 dagen geleden
-
7 dagen geleden
-
7 dagen geleden
-
Warmonderhekbrug dicht voor fietsers, ook kruising N444 weekend lang afgesloten
8 dagen geleden
-
Ga voor Go(u)d: sportieve jeudgdienst in de Havenkerk
8 dagen geleden
-
Leerlingen ontwerpen Reuzenbollen bij KTS, Leeuwenhorst en Fioretti Lisse
8 dagen geleden
-
Ter Leede Vrouwen zonder punten weg uit Eindhoven
16 mei, 16:48
-
ZVS viert verlaat jubileum met herenigingsweekend
16 mei, 10:35
-
Donk in de tweede helft te sterk voor Foreholte
16 mei, 10:29
-
Vier punten in drie dagen voor handballers Foreholte
16 mei, 10:00
-
Foreholte pakt doordeweekse winst op RVC’33
13 mei, 14:20
-
Stap in de voetsporen van Jan Steen
13 mei, 11:00
-
13 mei, 07:00
-
13 mei, 06:00
Nieuwsoverzicht
-
Muzikale felicitaties voor eindexamenkandidaten door Crescendo
6:00
-
Cok van Steijn erelid bij afscheid als voorzitter HKV
1 dag geleden
-
Eerste Gala-veiling Adest Musica levert 55.000 euro op voor nieuwe uniformen
2 dagen geleden
-
Partijen gaan voor gezamenlijk raadsprogramma
2 dagen geleden
-
ZVS wint laatste thuiswedstrijd van het seizoen
3 dagen geleden