John Mijnders, winnaar van 2016, met de Katwijkse wethouder Jacco Knape en wethouder Marie José Fles van Noordwijk. | Foto: pr
John Mijnders, winnaar van 2016, met de Katwijkse wethouder Jacco Knape en wethouder Marie José Fles van Noordwijk. | Foto: pr Foto: pr

Iedereen wint met duurzaam werken

Zakelijk

Regio • Bijna 4.000 ondernemers in de gemeenten Hillegom, Teylingen, Noordwijkerhout, Noordwijk en Katwijk krijgen in de eerste week van januari een uitnodiging in de post. De uitnodiging om deel te nemen aan de jaarlijkse competitie voor de Duurzaamheidsprijs Bollenstreek. Aan de prijs is een geldbedrag van 2.500 euro verbonden en deze wordt uitgereikt aan de ondernemer met het beste project of plan voor duurzaam werken in de regio.

Wethouders Marie José Fles (Noordwijk) en Jacco Knape (Katwijk) kondigden de competitie, mede namens hun collega's Arno van Kempen (Teylingen), Jeroen Verheijen (Hillegom) en Martijn Bilars (Noordwijkerhout), al aan op de Dag voor de Duurzaamheid in oktober. "De noodzaak tot verduurzaming gaat niet weg," zei wethouder Knape toen, "ontwikkelingen in de maatschappij staan niet stil. Het mooie is dat wij nu zien dat 'duurzaamheid' allang niet meer is voorbehouden aan het grote bedrijfsleven. Ook voor middelgrote en kleine ondernemingen is verduurzaming een haalbare kaart die niet alleen maatschappelijk gewenst is, maar ook economisch haalbaar en profijtelijk is." De gemeenten willen met het uitreiken van de jaarlijkse prijs duurzaam ondernemen in de streek belonen. En zij willen ondernemers in de streek stimuleren om duurzaam werken te ontwikkelen.

Winst maken

Dé kreet van duurzaamheid is 'People, Planet en Profit'. Deze drie bijten elkaar niet. De winnaar van de Duurzaamheidsprijs 2016, John Mijnders van BB Dienstverlening, een schoonmaakbedrijf uit Katwijk, zag dat ook in: "De kwaliteit van onze dienstverlening ligt in de mensen die het werk doen. Ik vind het daarom belangrijk om goed te zorgen voor de medewerkers, en ik vind het belangrijk om iedereen een kans te geven op een passende wijze bij ons te kunnen werken." Voor hem is 'Profit' een gegeven: "Dat komt vanzelf. Wij werken niet met schadelijke schoonmaakmiddelen, dus wij zadelen de maatschappij niet op met milieukosten. Onze mensen doen hun werk met plezier en motivatie. Daarom mogen wij voor onze opdrachtgevers blijven werken en betalen zij ons een redelijke prijs. Iedereen wint."

Ook eerdere winnaars van de prijs hebben dat ideale evenwicht gevonden. "Een jaar na de Duurzaamheidsprijs 2015," vertelt André Aaij van Radisson Blu Palace Hotel, "kregen wij de Green Leisure Award." Frank Brouwer van Brouwer Installatiebedrijf uit Hillegom was de eerste winnaar in 2009: "Wij hebben zeker een jaar profijt gehad van de Duurzaamheidsprijs. En inmiddels is ons hele bedrijf 'van het net' af. Duurzaam werken loont."

Voorronde op 15 maart

"De eerste aanmeldingen zijn al via de website binnengekomen," meldt organisator Hans van Dalen, "dat wordt nog spannend wanneer die 4.000 brieven de deur uit gaan." Dit jaar is de competitie in twee delen geknipt. "Wanneer de aanmelding op 23 februari sluit, maken wij een selectie van negen ondernemers met het meest veelbelovende project of meest opvallende nieuwe werkwijze. Die nodigen wij uit om op 15 maart in de voorronde hun werk te presenteren. Op de avond zelf worden uit hun midden vier finalisten gekozen." De vier finalisten krijgen ieder een aanmoedigingsprijs van 1.000 euro. En zij krijgen ondersteuning vanuit de gemeenten en andere instanties voor de uitwerking van hun plannen. Op 10 oktober 2018 zal de jury tijdens de finaleavond de winnaar kiezen.

Aanmelden of voordragen

Ondernemers kunnen zich na ontvangst van de brief zelf aanmelden. Hen wordt dan gevraagd om een toelichting op de duurzaamheid van hun werk. Het is ook mogelijk dat ondernemers of inwoners een onderneming voordragen van wie zij menen dat die de prijs verdient.

Bent u ondernemer in een van de genoemde gemeenten, maar bent u pas kort geleden ingeschreven – of hebt u een andere reden waarom u vermoedt dat de post wel eens aan u voorbij zou kunnen gaan? Dan kunt u zich uiteraard ook direct aanmelden via www.duurzaamheidsprijsbollenstreek.nl.

Uit de krant