De winnaar van de Duurzaamheidsprijs 2018: Kievit. | Foto: archief
De winnaar van de Duurzaamheidsprijs 2018: Kievit. | Foto: archief Foto: Piet van Kampen

Gaat de Duurzaamheidsprijs eindelijk naar Teylingen?

Zakelijk

Teylingen • De eerste Duurzaamheidsprijs Bollenstreek – zo heette hij toen nog - landde in 2009 in Hillegom, de tweede in 2010 in Lisse. Daarna was het vijf maal raak in Noordwijk of Noordwijkerhout. De laatste twee keer viel de prijs in Katwijk. En nooit eerder kwam hij in Teylingen. Waar komt hij dit jaar terecht? Op donderdag 4 april is de eerste van de twee voorrondes in Het Trefpunt (Herenweg 80) in Warmond.

De Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek kwam in zijn tienjarig bestaan nog nooit bij een ondernemer in Teylingen terecht. Dit jaar doen vanuit onze gemeente vijf ondernemingen mee: Vishandel De Klok, Van Kesteren Schilders, Hoek Hoveniers, de Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder en Ekomenu/Wereldeters.

Korte kringloop

Vijftig Lakenvelder koeien groeien met aandacht voor hun welzijn op in de Boterhuispolder. Het is een kleinschalig bedrijf dat het vlees van de koeien direct levert aan consumenten en horeca in de buurt. De hele bedoeling van het bedrijf is extensieve veeteelt, dus niet voor de aantallen, maar voor de kwaliteit. Zij noemen het de 'korte kringloop'.

Bij vis ligt dat wat moeilijker, maar toch doet Vishandel De Klok daarvoor zijn best. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk MSC gecertificeerde vis in te kopen. Samen met andere winkeliers in de Herenstraat van Voorhout proberen zij nu ook het winkelend publiek te overtuigen met eigen verpakkingsmateriaal te komen winkelen.

Innoveren

Hoek Hoveniers is juist wel een groot bedrijf. Zij zetten dat formaat in om te blijven innoveren met het oog op duurzaamheid. En voor hen is de omgang met mensen –dan weer heel belangrijk. Hetzelfde geldt voor Van Kesteren schilders. Zij zijn erkend leerbedrijf, besteden veel aandacht aan medewerkers, hun opleiding en hun vitaliteit. En dat wordt binnenkort gehuisvest in een bedrijfshal die helemaal energieneutraal is. Ook Ekomenu/Wereldeters is genomineerd. Ekomenu/Wereldeters zorgt ervoor dat vooral kinderen gezonder gaan eten. Wereldeters doet dit via het Kookboek (van het Jaar) en de Vander Valk-Wereldeters Kindermenu's. Ekomenu zorgt voor maaltijdpakketten met verse biologische ingrediënten voor thuis.

Dit jaar heeft de voorronde twéé bijeenkomsten. Zo krijgt iedere aanmelder de kans zijn duurzame werk of duurzame plan aan de jury te presenteren. De voorronde van donderdag 4 april is in Het Trefpunt, Herenweg 80. De voorronde van donderdag 11 april is bij SCBH in Hillegom, Pr. Irenelaan 16. Beide bijeenkomsten starten om 19.30 uur. Meer informatie is te vinden op www.duurzaamheidsprijsbollenstreek.nl/voorronde-2019/ .

Uit de krant