Teylingen is de 28e gemeenten in Nederland met schaaktafels in de buitenruimte. | Foto: MV
Teylingen is de 28e gemeenten in Nederland met schaaktafels in de buitenruimte. | Foto: MV Foto: MV

Park Rusthoff heeft openbare schaaktafels

Algemeen Sassenheim

Sassenheim • Op woensdag 9 juni opent burgemeester Carla Breuer samen met Jesús Medina Molina, twee schaaktafels in Park Rusthoff. Vanaf die dag kan iedereen uit de buurt komen schaken -of dammen- in de buitenlucht. Neem zelf schaakstukken mee of leen ze bij het paviljoen in het park en spelen maar. Teylingen is de 28e gemeenten in Nederland met schaaktafels in de buitenruimte.

Het idee voor een schaaktafel ontstond door een fervent schaker uit Warmond. Deze inwoner, René Bignell, stuurde een tweet van Urban Chess promotor Jesús Medina Molina door aan burgemeester Carla Breuer. Het eerste zaadje was geplant. Door deze actie kwam de tweet vervolgens terecht bij contactfunctionaris Loes Massaro, zij zocht contact met de Urban Chess promotor.

Na het horen van zijn verhaal was het enthousiasme compleet, er moet geschaakt gaan worden in de buitenlucht. Het is namelijk veel meer dan alleen een mooi spel; schaaktafels zorgen voor verbinding tussen jong en oud, aan de schaaktafel is een praatje snel gemaakt. De ‘chess courts’ zijn plekken waar allerlei schaakactiviteiten georganiseerd kunnen worden, denk aan schaakworkshops voor kinderen én voor volwassenen, schaken voor een goed doel, schaaksimultaans of schaken tegen een bekende schaker. De publieke schaaktafels in de buitenlucht maken het schaken zichtbaarder en toegankelijker voor kinderen. Ook helpen de schaaktafels om eenzaamheid tegen te gaan en dragen zij bij aan het fit houden van het brein.

Eigen stenen meenemen

Iedereen die wil kan vanaf woensdag 9 juni terecht in het park voor een potje schaken of dammen, want voor dammen is het bord ook geschikt. Met eigen stenen onder je arm of stenen lenen bij het paviljoen van het park. Tijdens openingstijden zijn daar, tegen inlevering van een ID kaart, stenen te leen. Heb je al een tegenstander op het oog dan kom je samen. Maar wil je je laten uitdagen door een persoon die ook op zoek is naar een tegenstander, dan kom je alleen en wie weet tref je elkaar aan de tafel. Samen met het bestuur van Park Rusthoff is een mooie plek uitgekozen voor de tafels, in het gras dicht bij het paviljoen.

Uit de krant