Woning en schilderswerkplaats Hein van der Plas aan Hoofdstraat 120, tegenwoordig de Herenstraat.
Woning en schilderswerkplaats Hein van der Plas aan Hoofdstraat 120, tegenwoordig de Herenstraat. Foto: pr.

Dynastie van schilders aan de Herenstraat

Historie Voorhout

Voorhout • Een paar generaties geleden was het gewoon als een of meer zonen in het voetspoor van vader traden. Boerenzonen worden boer, zonen van bollenkwekers kiezen hetzelfde vak en het nageslacht van timmerlieden bekwamen zich in het ambacht van hun vader. Hein van der Plas wordt huisschilder, het beroep van zijn schoonvader. Hij woont eerst in Noordwijk waar de oudste kinderen geboren worden, maar in 1894 komt het gezin naar Voorhout. Hein koopt een woning met kleine bollenschuur aan de Hoofdstraat, de huidige Herenstraat. Het pand staat schuin tegenover het Stations Koffiehuis, later Kerkvliet en nog later café Boerhaave genaamd.

In de bollenschuur wordt een schilderswerkplaats ingericht. De kinderen Bert, Hein en Jan worden ook huisschilder. Bert blijft in Voorhout, Hein begint een bedrijf in Heemstede en Jan doet hetzelfde in Anna Paulowna. In de woning van Hein van der Plas wordt ook een winkel voor galanterieën gevestigd. Dat zijn luxe voorwerpen voor in huis en andere ‘artikelen van mode en smaak’. Van begin twintigste eeuw dateren veel ansichtkaarten met afbeeldingen van Voorhout die door deze winkel zijn uitgegeven.

Zoon Bert trouwt in Schoten met Cornelia Petronella van Zoelen en brengt zijn bruid naar Voorhout. Hier worden vijf kinderen geboren. Intussen voert Bert het schildersbedrijf onder het motto ‘niet goedkoop, wel goed’. Hij telt bollenkwekers en notabelen onder zijn klanten. Zijn zoon Henk, de kleinzoon van Hein van der Plas dus, wordt ook huisschilder. Hij gaat naast zijn vader wonen nadat van het woonhuis annex winkel een dubbel woonhuis is gemaakt. Op enig moment wordt het voorste gedeelte van de werkplaats verhuurd aan buurman Bernard Schulte die er op zijn beurt een garage van maakt en hier zijn Chevrolet parkeert. Midden jaren vijftig ziet Henk van der Plas niet langer heil in het gesjouw met ladders en dergelijke. Hij heeft geen opvolger en stopt met het schildersbedrijf. Begin jaren zestig koopt Willem Kerkvliet de woningen met de ernaast gelegen garage annex werkplaats. Hij laat ze afbreken en er komt een nieuw pand met daarin ook een slijterij.

 Een artikel over schildersbedrijf Van der Plas is opgenomen in Dwars Op 75, de zomer uitgave van het magazine van de Historische Kring Voorhout (HKV). De uitgave wordt in de tweede helft van augustus bij de leden bezorgd.

Uit de krant