Afbeelding
Foto: ai

B&W zoekt oplossing voor de opvang van asielzoekers

Algemeen

De gemeente moet vanwege de Spreidingswet, die op 1 februari is ingegaan, voor 252 asielzoekers onderdak bieden of binnen de regio uitruilen. In een gezamenlijke raadscommissie bespraken de commissieleden een oplossingsrichting die B&W verder gaan uitwerken. De meningen liepen uiteen.

Een locatie is er nog niet gekozen. Maar in het najaar wordt de gemeente gedwongen een keuze klaar te hebben liggen. In september hopen B&W een besluit te hebben genomen. De raadscommissie gaf alvast wat handvatten mee. Die liepen van extreem naar pragmatisch. 

Draagvlak

Zo wees de FVD-fractie de opvang af. De Partij voor Teylingen vond dat vooral locaties gekozen moest worden bij voorzieningen van de buurgemeenten Leiden en Kaag en Braassem. Veel van de fracties bepleitten een mix van doelgroepen om deze in de opvang mee te nemen. Of juist niet, zoals het CDA aangaf, die met andere fracties een voorkeur uitsprak voor een grote locatie. Daar was Trilokaal het weer niet mee eens. Kijken waar in het buitengebied iets mogelijk is. Daarboven vereist de wetgeving een duurzame opvang voor vijf jaar. Als dat langer wordt, wenst de commissie hierover een debat te voeren. Zij zien vijf jaar wel als maximum. Kijken hoe wereld er dan bij staat. Woorden klonken er wel, onder andere van de PvdA, dat de opvang achter de brandweerkazerne heel goed is verlopen. Hiervoor moet wel een zo groot mogelijk draagvlak van de inwoners worden verkregen. Zorgen klonken er bij D66 over de druk op het onderwijs.

B&W komen in september met een keuze terug.

Uit de krant