Logo deteylinger.nl
<p>Wethouder Hooij overhandigt symbolisch een armatuur aan de aannemer. | Foto: pr.</p>

Wethouder Hooij overhandigt symbolisch een armatuur aan de aannemer. | Foto: pr.

(Foto: pr.)
Teylingen

Verduurzamen openbare verlichting ligt op schema

  Politiek

Sassenheim • Wethouder Heleen Hooij heeft vorige week een symbolisch armatuur overhandigd aan de aannemer Heijmans bij Park Rusthoff. Hiermee is een bijzonder punt bereikt in het slim en energiezuinig maken van het areaal van de gemeente. Of zoals wethouder Heleen Hooij het verwoorde: “Hiermee bereiken we de beoogde energiebesparingen van de gemeente direct en zijn we tevens voorbereid op toekomstige technologische ontwikkelingen.”

De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen, onderling werkend in de ambtelijke organisatie HLTsamen, zijn gestart met grootschalige vervanging van de openbare verlichting. Voor 2030 wil men het energieverbruik met meer dan 50 procent reduceren. Dit zal worden gerealiseerd door het versneld vervangen van de conventionele verlichtingsarmaturen door energiezuinige LED-armaturen. Met het toepassen van dimschema’s in de nachtelijke uren en het gebruik van bewegingssensoren in de buitengebieden zal een aanvullende besparing worden gerealiseerd. 

HLTsamen heeft in haar vervangingsstrategie gekozen voor de toepassing van de slimme, toekomstvaste armaturen van Sustainder. De armaturen van het type de Anne en Alexia zullen de openbare verlichting het straatbeeld bepalen.

Straatverlichting vervangen

Er is al een klein deel van de straatverlichting vervangen door zogeheten LED-verlichting. Tot aan 2030 vervangt de gemeente de rest van de straatverlichting. Dat is sneller dan oorspronkelijk gepland en levert daarmee een extra energiebesparing op. 

HLTsamen beschikt na vervanging over een duurzaam areaal met toekomstvaste, slimme ledverlichting, waarmee voor de juiste hoeveelheid licht op het juiste moment en op de juiste plaats gezorgd kan worden. Verschillende locaties, zoals het drukke centrum of afgelegen buitengebied, vragen om verschillende oplossingen. Met de slimme ledverlichting heeft de gemeente de mogelijkheid om de verlichting te dimmen, en maatwerk te leveren op basis van de wensen van bewoners. In het buitengebied wordt door gebruik van bewegingssensoren lichthinder voor de natuur voorkomen. 

Door de conventionele verlichting te vervangen voor slimme ledverlichting bespaart de gemeente naar verwachting ruim 50 procent procent op het energieverbruik. De nieuwe armaturen van Sustainder zijn niet alleen energiezuiniger maar gaan ook veel langer mee. Bovendien worden storingen sneller opgelost. Doordat het areaal op afstand is te monitoren worden deze automatisch herkend en doorgegeven.

Mogelijkheid voor camera of microfoon

De gekozen armaturen zijn toekomstvast omdat ze zijn voorzien van een modulair cassettesysteem. Hierdoor is het mogelijk om op een later moment verschillende sensoren toe te voegen waarmee een slim netwerk in de buitenruimte kan worden gebouwd. Denk hierbij aan het integreren van camera’s, microfoons of sensoren die de luchtkwaliteit kunnen monitoren.

Meer berichten