De mede-oprichters van de Stichting J&J Consortium, voorzitter Em.  
Prof. Ing. Jan Rolloos en secretaris Joep Derksen, BA: ,,Wij danken ieder die in onze denktank zijn of haar bijdrage geleverd heeft en in het bijzonder ons innovatie- en octrooiteam voor hun uitzonderlijke prestaties.’’
De mede-oprichters van de Stichting J&J Consortium, voorzitter Em. Prof. Ing. Jan Rolloos en secretaris Joep Derksen, BA: ,,Wij danken ieder die in onze denktank zijn of haar bijdrage geleverd heeft en in het bijzonder ons innovatie- en octrooiteam voor hun uitzonderlijke prestaties.’’ Foto: pr.

Octrooi voor toilet dat ziektes detecteert

Zakelijk Voorhout

Voorhout • Het Octrooicentrum Nederland heeft een bijzonder octrooi toegekend aan de Stichting J&J Consortium. Het gaat om de techniek achter de MEDiLOO™. Dat is een combinatie van medische sensoren, die de gebruiker van een sanitaire ruimte controleert op de aanwezigheid van bacteriën en virussen.

Het gereputeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature schreef eerder dit jaar al over de MEDiLOO™, een sanitaire ruimte met medische voorzieningen. Het toegekende octrooi, dat twintig jaar geldig is, is een nieuwe stap, waarbij de gezondheid van de gebruiker bekeken wordt. Een tiental geavanceerde medische sensoren meet in sanitaire ruimten een dertigtal symptomen van levensbedreigende ziekten, die veroorzaakt worden door bacteriën of virussen.

Signalering

De gemeten symptomen worden via algoritmen met een real-time logische computer programmering tot ‘early warnings’ voor ziektes verwerkt. Via de smartphone krijgt de gebruiker de status van zijn of haar gezondheid te weten. Anoniem kan de aanwezigheid van een besmettelijke ziekte ook via een cloud-computertoepassing verstuurd worden naar medische instanties, zodat vroegtijdig actie kan worden ondernomen om epidemieën te voorkomen. De uitvinding is zowel voor humanitaire projecten als commerciële toepassingen geschikt.

Uitvinders

Bij dit toegekende octrooi zijn vier uitvinders betrokken: Adriaan Timmers, Jan Rolloos en Joep Derksen. De Stichting J&J Consortium heeft eerder deze maand een tweede octrooiaanvraag ingediend, waarbij zeven uitvinders zijn betrokken. Deze uitvinding bestaat uit een mobiel sanitair systeem, dat gefilterd schoon water produceert, alsmede water met daarin opgelost het geneesmiddel ORS. Hierbij wordt onder meer gebruik gemaakt van lokale natuurlijke bronnen. De vinding wordt toegepast in gebieden met beperkte of niet bestaande rioleringssystemen en/of watervoorzieningen.

Dit tweede patent kan cruciaal zijn in het voorkomen van veel doden in de ontwikkelingslanden. Een van de meest voorkomende symptomen van de tropische infectieziekten is diarree; een aandoening waaraan je binnen 24 uur kunt doodgaan. Jaarlijks overlijden volgens de WHO ruim 30 miljoen mensen aan diarree! Deze tweede vinding van de Stichting J&J Consortium biedt dus een ‘First Aid’ oplossing tegen diarree, in gebieden waar sanitaire voorzieningen ontbreken.’’

Uit de krant