Logo deteylinger.nl
De ondertekenaars van het Vitaliteitsakkoord. | Foto: PdB
De ondertekenaars van het Vitaliteitsakkoord. | Foto: PdB (Foto: Piet de Boer)

Vitaliteits Akkoord zet volgende stap

Teylingen Teylingen heeft een Vitaliteits Akkoord. Verenigingen en maatschappelijke organisaties gaan plannen uitvoeren die bewoners nog gezonder en vitaler maken en houden. Niet alleen door sport, maar ook via sociaal maatschappelijke activiteiten.

Onder leiding van formateur Gerben van Duin hebben bewoners uit de drie kernen meer dan vijftig ideeën geopperd. Plannen om jeugd en ouderen te laten sporten, maar ook om sociaal actief te blijven. Bij de plannen is daarom ook de Seniorenvereniging Teylingen betrokken. Zes organisaties uit de sectoren onderwijs, sport, overheid en bedrijfsleven ondertekenden op vrijdag 4 september het akkoord: Welzijn Teylingen, Stiwa, Sophia Scholen, vv Ter Leede, De Combibrug, de Rabobank en de gemeente Teylingen. Zij gaan in eerste instantie de kar trekken en vormen ’de kerngroep’ voor de uitvoering van het akkoord.

Bewegen is leuk
Wethouder Arno van Kempen sprak de zaal toe over bewegen en vitaliteit. "Bewegen is gewoon leuk. Maar dat niet alleen, het geeft ook ontspanning en houd je gezond.’ Van Kempen zelf speelt basketbal en bezoekt een sportschool. Sport en beweging zorgen volgens hem voor betere prestatie op het werk en op school en voorkomen uitval door ziekte. Het Vitaliteits Akkoord moet meer mensen in beweging brengen. Maar dat niet alleen door sport, maar ook door te zorgen dat bewoners, oud en jong, mee blijven doen. Voorzitter Kees de Lange: "Voetbal bij Ter Leede betekent meer dan een balletje trappen of naar voetbal kijken. Een voetbalvereniging bevordert sociale cohesie. Daarom komen mensen naar de voetbal.’’ Zijn voorganger Ronald Vonk is nog stelliger over het sociale en maatschappelijke belang van de club. "Als het eerste elftal zou verdwijnen, blijft die betekenis gewoon bestaan.’ De gemeente heeft van het Rijk 60.000 euro ontvangen voor de periode 2020-2022 om Teylingen nog meer te laten bewegen, vitaler te maken en dit te borgen voor de toekomst door meer binding tussen de sport, onderwijs en bijvoorbeeld ouderenorganisaties.

Meer berichten