Afbeelding

Ontspannen en verhalen delen op de Dag van de Mantelzorg

Algemeen

Teylingen ♦ 'Lekker lachen' staat op een van de posters. Het is een van de antwoorden op de vraag 'Wat heeft u nodig als mantelzorger?'. Tijdens de Dag van de Mantelzorg is daar gelukkig genoeg tijd en ruimte voor.

Nee, ze zijn zeker niet zielig. Integendeel, de mantelzorgers die zaterdag aanwezig zijn op de verwendag zijn stuk voor stuk sterke mannen en vrouwen. Zij staan altijd voor iemand klaar en klagen nooit. Maar ook mantelzorgers hebben ontspannen nodig. Dat kan voor een paar uur op de Dag van de Mantelzorg, die in het teken staat van ontmoeten, verwennen en ontspannen.

Moment voor jezelf

Teylingen telt zo'n 400 geregistreerde mantelzorgers, maar het zijn er veel meer, zegt Leny Noteboom, mantelzorgadviseur van het organiserende Welzijn Teylingen. Zij verwelkomt 's morgens in de aula van het Rijnlands Lyceum de 80 mantelzorgers die zich voor de Dag van de Mantelzorg hebben aangemeld. Er staat ze een aantal uur met activiteiten te wachten, met kaarten en kerststukjes maken in de creahoek en massages, manicures en knipsessies op het wellnesplein. Tussendoor is er een geheel verzorgde lunch. Er is behoefte aan zo'n jaarlijks evenement, zegt Noteboom: "Het is belangrijk om af en toe een moment voor jezelf te hebben om zo even op te laden. Het is een bekend fenomeen bij mantelzorgers dat juist zij dat te weinig doen."

In het kader van het thema van dit jaar, 'Mantelzorg doe je samen', wordt de aanwezigen eerst gevraagd om in groepjes te vertellen waar zij behoefte aan hebben. Wat missen ze en hoe kan dat verbeterd worden? In de gesprekken ontstaat al snel herkenbaarheid naar elkaar toe. Wat de mantelzorgers vooral vragen, is meer respect en begrip. "Mensen denken soms 'Oh, dat gaat wel goed'. Meer voorlichting zou helpen, zodat je je verhaal kwijt kunt", klinkt het aan een van de tafels. Alle opmerkingen, suggesties en tips zijn opgeschreven. De ideeën worden verzameld en later in een boekje gebundeld en overhandigd aan wethouder Arno van Kempen. Die kan alvast een ding toezeggen; er komt iets extra's in de richting van de mantelzorgers. Samen met de wethouders in de Bollenstreek is hij druk bezig om de uitvoering ervan vorm te geven.

Uit de krant