Afbeelding
Foto: Pixabay

Auto’s opladen ontvonkt in raadscommissie

Algemeen

De motie van de VVD, CDA en D66 voor het thuis kunnen opladen van de auto op de openbare weg kreeg vorige week een onverwachte wending. B&W zien liever een tussenstap, zodat de gevolgen goed kunnen worden uitgezocht. Toch neemt de gemeenteraad er een besluit over, maar het voorbereidende debat in de raadscommissie Bestuur ontspoorde wel heel verrassend.

Door Nico Kuyt

Het vonkte in de afgelopen raadscommissie. Niet over het thuis laden van de auto, het onderwerp dat op de agenda stond, maar de fractie van de VVD raakte in conflict met de Partij voor Teylingen (PvT). Het noopte de voorzitter om op te roepen ‘iets liever naar elkaar te doen’. En inderdaad, het was weer iets geheel nieuws en, afhankelijk hoe je er naar kijkt, iets naars in politiek Teylingen waar toch de vrede heerst.

Struikelgevaar

En de motie gaf daar geen aanleiding toe. Mogen bewoners, als zij de veiligheid in acht nemen, met kabelgoten de auto opladen? VVD, CDA en D66 vinden van wel. Er worden soms miljoenen over de raadstafel geschoven, dus een kabelgootje kan nou niet het wereldwonder worden geheten waarover een urenlang debat nodig is. B&W struikelde er wel over, gehandicapten, rollators, maar goed, dat valt te bespreken. 

Het debat ontspoorde evenwel volledig. Joep Derksen (PvT) kondigde aan mede-indiener te willen zijn van de motie. Kardien de Werker (VVD) weigerde dit resoluut en dat is wel een novum in politiek Teylingen. De verslaggever heeft dit in bijna 25 jaar nog niet meegemaakt. De PvT had volgens de VVD geen respect in het met elkaar omgaan. Zo zou deze eenmansfractie de VVD met uitspraken hebben getergd. Het zorgde voor een felle tegenreactie, waarbij het debat over het opladen van de auto geheel van de baan gleed. 

De voorzitter moest krachtig ingrijpen om een volledige overspanning te voorkomen. Raadsleden werd het woord eigenlijk en terecht, weliswaar met moeite ontnomen. Het gebeuren deed evenwel het onderwerp volledig ondersneeuwen. 

Eigenlijk hebben heel weinig fracties problemen met het uitrollen van de kabelgoot. Het ging om niets. De motie gaat nu ter stemming naar de gemeenteraad, maar het zou voor de zuiverheid nog een korte en dan inhoudelijke bespreking behoeven. En laat de mede-indieners maar even zitten.

Uit de krant