Wethouder Hooij viert met de leerlingen de ingebruikname van nieuwe banken in Schooltuin. | Foto: Ingrid Langeveld
Wethouder Hooij viert met de leerlingen de ingebruikname van nieuwe banken in Schooltuin. | Foto: Ingrid Langeveld

Banken en infohoek in Schooltuin Park Rusthoff

Algemeen

Daar zaten ze dan, de leerlingen van Schooltuin Park Rusthoff. Geen bank om op te zitten tijdens de lessen schooltuinieren. Tot Rabo ClubSupport het steunverzoek van het schooltuinvrijwilligersteam om de kapotte bank te vervangen honoreerde met een geldelijke injectie van liefst 1.145 euro en 54 eurocent.

Door Ingrid Langeveld

Vorige week woensdag, tijdens ‘De week van de Schooltuin’ (8-12 april), vierde Schooltuin Park Rusthoff samen met de groep 6-leerlingen van SBO de Springplank en wethouder ‘groene vingers’ Heleen Hooij een feestje dat tevens de aftrap van het nieuw schooltuinseizoen markeerde. ‘Hoe mooi is duurzaam? En over circulair gesproken’, stelt schooltuinteamvoorzitter Hans Wilson.

Gesneuvelde eikenboom

Even zaten Wilson en zijn kompanen bij de doorgezakte bank met de handen in het haar, maar van paniek was gelukkig geen sprake. Verschillende mooie ideeën leidden tot een praktisch ontwerp voor een nieuwe ‘info-hoek’ met drie nieuwe zitbanken, gemaakt in de hout- en timmerwerkplaats van Ontmoetingswerkplaats De JoJo van een door een storm gesneuvelde eikenboom uit het park. Reden voor het schooltuinvrijwilligersteam om aandacht te geven aan deze door bijzondere samenwerking tot stand gekomen zitbankjes en de nieuwe knusse ‘info-hoek’ - waar aan het begin van iedere schooltuinles de tuinactiviteiten van de les worden toegelicht - op deze Nationale Buitenlesdag officieel door Hooij in gebruik te laten nemen. 

Een jaar schooltuinieren

‘Ieder kind in elk geval een jaar schooltuinervaring’, is de missie van de wethouder. ‘Zo leren kinderen waar het voedsel vandaan komt. Niet alleen is dát heel erg belangrijk. Kinderen gaan een verbinding aan met hun omgeving, raken meer betrokken bij natuur en dat is een mooie stap naar een gezonde samenleving.’ 

Schooltuinieren is voor Lizz, Marcel en Bente een waar feestje. Tijdens het scheppelen zeg het drietal het fijn te vinden om in de natuur en in de buitenlucht bezig te zijn, vies te worden, te oogsten en te plukken, maar ook al het lekkers op te eten.

Handboek

Park Rusthoff-schooltuinvrijwilliger Hennes Claassen was op deze unieke dag in Amsterdam, waar hij tijdens het Schooltuinfestival op de Osdorp Schooltuin het vandaag uitgekomen spiksplinternieuwe Handboek Schooltuinen in ontvangst nam. Dit complete praktische naslagwerk met een schat aan kennis voor het realiseren, gebruiken, onderhouden én behouden van een schooltuin geeft behalve de beginnende schooltuin handvatten verdieping aan schooltuinen die meer willen. 

Het ‘Handboek Schooltuinen - Voor een gezonde en natuurbewuste generatie’ - is gratis digitaal beschikbaar voor iedereen. Deze downloaden? Kijk op www.alliantieschooltuinen.nl 

Wilson is zichtbaar in zijn nopjes: ‘Hoe mooi! Alles is hier op deze schooltuin is biologisch en duurzaam. Wij kweken de vrijwilliger van de toekomst.’

Uit de krant