Zo zou de Gemeentehaven in Warmond eruit kunnen zien.
Zo zou de Gemeentehaven in Warmond eruit kunnen zien. Foto: Kuiper Compagnons
Foto’s

Gemeente werkt aan drie centrumplannen

Algemeen

De afgelopen periode is er hard gewerkt aan de vertaalslag van de centrumvisie naar een centrumplan voor de drie kernen van Teylingen. Elk plan is op maat gemaakt per kern, met aandacht voor de unieke kansen en kwaliteiten.

‘We zetten met de beelden een stap vooruit richting drie centra waar we nu en in de toekomst graag wonen en winkelen. En die bovendien veilig en goed bereikbaar zijn’, licht wethouder Marlies Volten toe.

Elke kern kent eigen kansen

Sassenheim heeft een gezellig centrum met verschillende pleinen. Via straten en stegen loop je overal naartoe. Bij de Oude Haven en op het Hortusplein is horeca. Voor auto’s en fietsen is voldoende parkeerplek bij de entrees van het winkelgebied en de supermarkten. Zo ontstaat er ruimte voor groen in de straat. Het groen rondom het gemeentehuis, in het park en rondom de kerk zie je terug in het centrum. 

Voorhout krijgt een compact en groener centrum. Op het plein bij de kerk is volop groen en ruimte om te spelen. Horeca bevindt zich in de buurt van het plein. De Herenstraat is autoluw en geeft ruimte aan fietsers en winkelen. De straat blijft bereikbaar voor laden/lossen en voor bewoners die een parkeerplaats bij hun woning hebben. Op het station en bij de supermarkten kun je parkeren. Hier vind je ook OV, woningen en voorzieningen. Samen met het Raadhuisplein vormt het stationsgebied de entree naar het centrum. 

Het centrum van Warmond is omringd door groen en water. De Dorpsstraat vormt het hart van het winkelgebied, dat zich uitstrekt van de Gemeentehaven tot aan park Groot Leerust. De historische en warme uitstraling is uniek voor deze kern. De Dammen versterken het karakter van de omgeving; meer groen wordt toegevoegd. De Baan wordt een aantrekkelijke entree naar de Dorpstraat. Vanaf de straat Ter Leede, de Gemeentehaven en park Groot Leerust kun je vanuit het dorp bij het water van de Leede komen. 

Winkels op korte loopafstand

Het autoverkeer krijgt een plek aan de randen van het centrum, met winkels vlakbij. Zo is wandelen veiliger en maken we ruimte voor groen, veilig winkelen en ontmoeten. 

Mei 2024: informatiebijeenkomsten

In mei organiseert de gemeente een inloopavond in elke kern. Hier kan iedereen terecht met vragen over de plannen. Op maandag 13 mei in het gemeentehuis van Sassenheim, donderdag 16 mei in het bestuurscentrum van Voorhout en dinsdag 21 mei in het Trefpunt in Warmond. Aanmelden kan via de website, hier kiezen bezoekers een tijdvak om te komen.

Samen maken we Teylingen

Komend half jaar werkt de gemeente de centrumplannen en een beeldkwaliteitsplan uit, onder andere met ondernemers, verenigingen en inwoners. De opgaven om de kernen levendig, veilig en groen te houden, zijn bekend. Hoe dit precies in te vullen, is een kwestie van samenspraak met alle belanghebbenden. Iedereen is welkom om hier aan deel te nemen. 

Volten vertelt: ‘In een centrum komt alles samen; winkelen, wonen, parkeren, bereikbaarheid, gezelligheid, ontmoeten, feesten, groen en water. We hebben dus met veel doelgroepen te maken en veel wensen. Dat schuurt soms. We hebben de richting die we opgaan scherp, maar we willen keuzen voor de invulling samen maken. Daarom nodigen we alle gebruikers uit om mee te denken in kansen en risico’s en natuurlijk ook mogelijke oplossingen en initiatieven. Samen maken we Teylingen.’

Gemeenteraad besluit eind 2024

De gemeenteraad stelt per kern het centrumplan met beeldkwaliteitsplan vast; eind 2024. Daarmee liggen de kaders voor de uitwerking van bijvoorbeeld straten en gebouwen vast. Daarna worden voor Voorhout en Sassenheim een inrichtingsplan en tijdspad uitgewerkt. Daarmee kan het echte werk op straat beginnen. Het toekomstbeeld zal de komende tien jaar steeds beter te zien zijn op straat. 

Blijf op de hoogte

De ontwikkeling van de Centrumplannen is te volgen via de gemeenteberichten in de Teylinger, de website www.teylingen.nl/centrumplannen en een nieuwsbrief (aanmelden via de site). 

De schets voor de Sassenheimse Hoofdstraat.
De beoogde, autoluwe Herenstraat in Voorhout.

Uit de krant