Elke Tiel, samen met Beau van Erven Dorens en Stas Swaczyna. | Foto: pr
Elke Tiel, samen met Beau van Erven Dorens en Stas Swaczyna. | Foto: pr

Voorhoutse naar Songfestival

Algemeen

De in Voorhout geboren en getogen Elke Tiel (1995) heeft een spannende week voor de boeg. Ze is op het Eurovisie Songfestival in Malmö als delegatielid van Cyprus. Samen met de Griek Dimitri Kontopoulos schreef ze het lied ‘Liar’ waarmee Cyprus uitkomt. Hoe dat zo is gelopen, is een heel verhaal.

Voorhout kent Elke als toptennisser. Op vierjarige leeftijd begint ze bij SVV-trainer Jack Manuputty (1958-2019). Onder leiding van de KNLTB en privétrainer Jan Brand wordt zij later een succesvolle jeugdtennisser. Tussen haar tiende en zestiende jaar reist ze met de KNLTB door Europa om in het landenteam Nederland te verdedigen. Vanaf 16 jaar staat Elke er alleen voor en, ondersteund door haar moeder Monique van Buul- en haar trainers, bereikt ze de wereldranglijst door aan ITF-toernooien in Turkije, Egypte, Frankrijk, Spanje en Portugal deel te nemen. Dat brengt haar op de wereldranglijst op nummer 888. 

Carrière-switch

Als ze van een internationaal toernooi thuiskomt, weet ze dat een tenniscarrière een héle lange weg te gaan is voordat je er van kan leven. Daarom besluit zij een carrière-switch te maken naar de muziek, want daarmee is ze thuis grootgebracht. Ze gaat op kamers in Amsterdam, geeft daar particulier tennistrainingen en speelt ’s avonds in cafés met haar oude schoolband waarin ook de latere actrice Lisa Zweerman zit. Elke wordt ‘ontdekt’ door voormalig proftennisser en voetbalmakelaar Henk Maarten Chin en maakt met hem een eerste CD. 

Muziek

Via Henk Maarten leert ze haar latere verloofde Stas Swaczyna kennen. Stas is van oorsprong een jinglemaker, heeft een studio in Hilversum en schrijft veel voor het Junior Songfestival. Al gauw blijkt dat ze samen succesvol kunnen schrijven en produceren en ze starten een nieuw muziekbedrijf. Elke bekwaamt zich als zangcoach en heeft sinds 2019 haar eigen studio om de vocals van bekende en minder bekende artiesten op te nemen terwijl Stas in zijn studio produceert. Onder de naam Talksick treden Elke (zang en gitaar) en Stas (percussie) met gitarist Daniël van der Molen regelmatig op. Ze maken meerdere videoclips van hun nummers die ze samen met DJ’s uitbrengen, zoals ‘Like Nobody’ en ‘2 Complicated’. 

Songfestival

Via Stas leert Elke Stefania Liberakakis kennen, de Utrechtse half-Griekse zangeres die in 2021 Griekenland vertegenwoordigde op het Songfestival in Rotterdam met het nummer ‘Let’s dance’. Voor dit nummer produceert Elke de vocals en zingt zijzelf de backing vocals in. De Griekse delegatie is onder de indruk van de blonde Hollandse. Enkele maanden later nodigt de hoofdproducer, Dimitri Kontopoulos, Elke uit om naar Athene te komen om samen met hem een paar songs te schrijven. 

Nummer

De Australisch-Griekse Silia Kapsis, de zangeres die Cyprus zaterdag op het Eurovisiesongfestival zal vertegenwoordigen, kiest hiervoor hun nummer ‘Liar’ uit. Vanaf het moment dat bekend wordt dat de Cypriotische inzending deels uit Holland komt, stijgt het aantal volgers van Elke op Instagram snel, wordt ze gevolgd door meerdere redacties van radio en televisie, komt ze met een interview in het AD, staat ze in de Telegraaf en zit op televisie bij RTL4 aan tafel bij Beau van Erven Dorens. Ze was in Shownieuws op donderdag 3 mei in een uitgebreid interview bij Tijd voor Max en diezelfde avond met Stefania op de radio bij Langs de Lijn.

Vanavond maakt Elke deel uit van de Cypriotische delegatie bij de halve finales. Als ‘Liar’ daar doorheen komt, volgt zaterdag 11 mei de finale van het songfestival.

Uit de krant