Luc Schouten, Arno van Kempen en Hans Oudshoorn bij de opening van het Jan Steen jaar. | Foto: pr.
Luc Schouten, Arno van Kempen en Hans Oudshoorn bij de opening van het Jan Steen jaar. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond is jaar lang Jan Steen Dorp

Cultuur

Warmond • Warmond doet dit jaar mee met internationale thema dat het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft bedacht voor 2019. Net even anders, want anders dan 'Rembrandt en de Gouden Eeuw' eert Warmond zijn tijdgenoot Jan Steen. Op vrijdag 25 januari gaf wethouder Arno van Kempen bij het beeld van Jan Steen het startsein.

Wie dit jaar Warmond bezoekt, kan rekenen op een stukje geschiedenis. Wie was Jan Steen, wat wilde hij vertellen en hoe ging het leven er in die tijd aan toe? Historische plekken in Warmond bezoeken, langs het Jan Steen huis wandelen of de werken van deze meester uit zijn Warmondse periode bekijken. Zelfs een herdruk van het boekje dat eerder al eens uitgegeven is over deze grote meester in Warmond staat op de wensenlijst. Vanaf maart worden de eerste tekenen zichtbaar en wordt Warmond langzaam ondergedompeld in de Gouden Eeuw.

Delft als voorbeeld

Op vrijdag kreeg Van Kempen - als portefeuillehouder Kunst en Cultuur- uit handen van Hans Oudshoorn en Luc Schouten het boekje 'De burger van Delft'. De keuze voor het boekje als start van het themajaar, kwam voort uit een eerder gesprek. Daarin gaf hij al aan enthousiast te zijn over het initiatief. Hij weet van collega's uit Delft, waar Jan Steen ook korte tijd heeft gewoond, dat activiteiten erg leuk zijn en veel kunnen brengen. Van Kempen gaf ook aan benieuwd te zijn naar de activiteiten die er in Warmond gaan ontstaan. De Gouden Eeuw en het Jan Steen Dorp zijn een initiatief van Warmond aan de Kaag en VVV Warmond.

Tikkeltje ondeugend

De zeventiende eeuwse schilder Jan Steen is geboren in Leiden, maar heeft een aantal jaar van zijn leven doorgebracht in Warmond. Het huis waarin hij woonde en werkte is nog steeds te bewonderen. Net als zijn beroemde tijdgenoot Rembrandt van Rijn bezocht Jan Steen de Latijnse school in Leiden. Vermoedelijk kwam hij in 1656 in Warmond wonen. Zijn werken zijn wereldberoemd om zijn humorvolle en ironische kijk op het leven. De Nederlandse uitdrukkingen 'een huishouden van Jan Steen' en 'leven in de brouwerij brengen' zeggen genoeg over deze stijl: anders, een tikkeltje ondeugend en vrolijk. Woorden die ook bij kunstdorp Warmond passen. Meer op warmondaandekaag.nl.

Uit de krant