Afbeelding
Foto: pr.

Het technisch dreamteam van Up2Stage

Cultuur Sassenheim

Sassenheim • Al twaalf jaar heeft musicalgroep Up2Stage technische ondersteuning van professionals voor licht en geluid om de jaarlijkse show tot een spektakel te maken. Geheel belangeloos en met hart voor Up2Stage wordt de expertise van de professionals benut voor de fantastische musicals die Up2Stage jaarlijks neerzet. Dat is voor een groot deel aan de techneuten te danken.

In de beginjaren van Up2stage was de technisch crew nog klein met twee à drie man. Thans bestaat de crew uit circa tien mannen en vrouwen onder leiding van David Blommaert en Milan Vente. De eerste jaren waren dat Jelle Slottje en Michael van den Berg en beide mannen vinden het zo gezellig dat zij nog steeds deel uit maken van de groep.

Lef en zelfverzekerd

David Blommaert is nu een van de twee leiders en doet dat met hart en ziel. Hij is gewend om met jonge mensen te werken en vindt het fantastisch wat Up2Stage bereikt met verlegen en onzekere jongeren, die op het toneel steeds meer lef krijgen en zelfverzekerder in het leven komen te staan. Zelf is David pas op 16-jarige leeftijd echt met muziek iets gaan doen toen hij eindelijk van zijn ouders een elektrische gitaar mocht kopen en zichzelf heeft leren gitaar spelen. Later kwam ook de interesse om muziek op te nemen en te bewerken.

Op z'n twintigste kwam David voor het eerst in de studio van JVK Sound Control voor een opname van een band waar hij in speelde. David speelde toen al in meerdere bands en hij is ook een uitstekende zanger. Via JVK kwam David verder in de wereld van muziek en bands en ging hij al snel mee als live geluidstechnicus. Zo kwam hij ook in contact met Michael en werd hij uitgenodigd om een keer bij Up2Stage te komen luisteren. De show van Footloose heeft hij met bewondering bekeken, waarbij de technische ondersteuning van licht en geluid toen al uitblonken. En bij Anastasia heeft hij zelf een mooie bijdrage kunnen leveren in audio en opnames

Programmeren

Milan is vanaf de middelbare school begonnen met het programmeren van lichtshows voor onder andere schoolfeesten en vond dit zo leuk dat hij de studie Evenemententechniek ging volgen. In zijn stagejaar leerde hij Michael bij Up2Stage kennen en werd assistent voor de programmering van de licht en geluidscue's. Milan liet toen al zien er heel goed kijk op te hebben. Milan is uiteindelijk meer met software gaan programmeren dan lichtshows en is de opleiding Software ontwikkelaar gaan doen, waar hij ook zijn werk in heeft gevonden. Deze kwaliteit heeft hij ingezet om bij Up2Stage een compleet nieuw cue-systeem te ontwikkelen en ook toe te passen. Het systeem wordt nog steeds gebruikt en elk jaar verder verbeterd.

Warme familie

"Up2Stage voelt als een warme familie, waar je jezelf kunt zijn en waar je kunt doen waar je goed in bent, " zegt David. Ook zijn vrouw Loes, de oudste binnen de groep, speelt met hart en ziel mee en heeft haar uitlaatklep gevonden. Toen zij het stuk Anastasia zag, wilde zij ook dolgraag mee doen en mocht ze debuteren in Oliver in New York.

De technische crew is een hecht team en het werken bij Up2Stage biedt alle mogelijkheid om de creativiteit aan te boren van de technici, om uiteindelijk professioneel de show te ondersteunen. "Het voelt als een weekendje op kamp, waar we leuk met elkaar omgaan, alles uit de kast trekken en heel trots zijn op het resultaat". "We leren veel van elkaar en proberen ook jonge mensen weer op te leiden voor licht en geluid." 

Professionele apparatuur

En er worden technische hoogstandjes uitgeprobeerd zoals het nieuwe cue-systeem van Milan, en de rijzende zon bij The Challenge of the Lion King, aangedreven door een zelfgebouwd systeem. Met het tienjarig bestaan werd het door Nienke Burgmeijer zelfgeschreven fantasiestuk Enigami opgevoerd, waarbij de technici van licht en decor voor het eerst al in de voorbereiding samenwerkte. Er werd licht in de decorblokken gebouwd en een sprookjesboom werd gesoldeerd. Dit kon uiteraard op afstand worden bediend door de enthousiaste technische mannen. Ook het Meyers Sound speakersysteem wordt de laatste jaren standaard gebruikt voor geluid bij Up2Stage. Apparatuur die ook bij de Lion King in Scheveningen wordt gebruikt. "Met veel creativiteit, technische kennis, professionele apparatuur en in een prima sfeer een geweldige show neerzetten".

Dromen van een tour

Milan ziet de vernieuwing in de aanpak bij Up2Stage zeker zitten en hoopt dat zij steeds meer betrokken worden bij de ontwikkeling van het script om gewoon een heel toffe show te kunnen gaan neerzetten in november. David droomt nog van een tour met Up2Stage langs verschillende podia of in een lege hoge hal alles vanaf de grond opbouwen. En een show met een live band in plaats van orkestbanden. Genoeg uitdagingen voor David, Milan en de technische groep van Up2Stage om nog jarenlang met veel plezier dit te mogen blijven doen. 

Meedoen

Heb je interesse om eens te proeven aan die leuke lessen van Up2Stage? Kom dan naar de open lessen, die elke dinsdag worden gehouden van 19.00-21.00 uur in studio 2 van Total Move aan de menneweg 107 in Sassenheim. In deze open lessen zal veel worden gewerkt met improvisatie in toneel, zang en dans. Wil je ook eens proeven aan deze nieuwe lessen? Meld je dan aan bij info@up2stage.nl en kom eens kijken en meedoen op dinsdagavond 11 en 18 februari.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant