Artist Impression Klaprooshof.
Artist Impression Klaprooshof. Foto: pr.

Instemming commissie voor Klaprooshof

Duurzaam & Groen Politiek

Voorhout • De kinderboerderij de Klaprooshof mag als het aan de raadscommissie Ruimte ligt de opstallen vervangen en een hoger krediet van de gemeente krijgen. Er was vorige week geen enkele fractie die een negatief geluid over het voorstel liet horen. Integendeel zelfs.

Door Nico Kuyt

In overleg met de gemeente is al geruime tijd geleden vastgesteld dat vervanging van de opstallen van de kinderboerderij noodzakelijk is. Het heeft vijf jaar geduurd, maar nu lag de raadscommissie een voorstel voor. De gemeenteraad moet op 23 september nog als hamerstuk er een finale klap op geven, maar dan kan de kinderboerderij een vergunning en subsidies aanvragen en vervolgens als de aannemer tijd heeft, met het werk beginnen. De bouwtijd bedraagt ongeveer drie maanden. 

Nul-op-de-teller

Met de realisatie krijgt de kinderboerderij een nieuwbouw die toekomstbestendig is en duurzaam, met lage energielasten, liefst nul-op-de-teller, en worden de mogelijkheden voor vrijwilligers en de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vergroot. Er was 100 duizend euro voor gereserveerd in de gemeentebegroting, maar dat bleek inmiddels te laag en daar komen 31 duizend aan gemeentegeld bij. De totale kosten voor de nieuwbouw zijn geraamd op 222.500 euro. Het restant wordt onder andere gedekt door de bijdragen uit fondsen, zelfwerkzaamheid en de teruggave BTW van zonnepanelen.

Poep scheppen als het moet

Er klonken in de raadscommissie alleen maar lovende woorden over het plan. Vooral Frank Beijk (VVD) kon zijn vreugde niet inhouden “Wat een feest van een voorstel. Ik kreeg er een brede glimlach van. Een feest voor iedereen.” Hij vond het zonde om er een hamerstuk van te maken, want eigenlijk moest het feest in de raad nog even worden voortgezet. Don Verhoeff (GroenLinks) was weer blij dat Beijk in een liberaal blije periode is geraakt. “Ga zo door”, vond hij. Edith Alkemade (D66) vroeg zich af wanneer het klaar is, dan kon Beijk zich gelijk aanmelden als vrijwilliger. 

Dion Piket (fractie Piket) was ook blij dat het zomerreces blijkbaar Beijk goed gedaan heeft en zegde toe met Beijk poep te gaan scheppen als het moet. En wethouder Heleen Hooij werd naar eigen zeggen helemaal hyper van al dat enthousiasme. Zij zegde toe voor 23 september nog even na te vragen wanneer het af zou kunnen zijn. Dit hamerstuk kan niet meer stuk.

Uit de krant

Uit de krant